12.9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 18:52

Gazprom a redus livrările pentru România cu 30%

spot_img

 Partea rusă se prevalează de o pervedere contractuală pentru a livra gaze mai puține decât cantitatea cerută

gazprom

Compania de stat rusă Gazprom a redus livrările de gaze în 30% pentru România, fără a anunţa, potrivit unor surse din media confirmate de ministrul Energiei Andrei Gerea.

Decizia nu a fost comunicată oficial către autoritățile române.

Gerea a explicat că această reducere se încadrează în media reducerilor din ultimele luni, pe care le practică Gazprom.

”Nu ar trebui să avem niciun fel de emoţii, sistemul se descurcă foarte bine cu aceste cantităţi existente iar această reducere este într-o anumită limită contractuală. Din câte am înţeles de la colegii mei, cu care am apucat să vorbesc pe fugă, există posibiltiatea să fie livrate cantităţi puţin reduse faţă de ce solicită consumatorii şi atunci ei se prevalează de această clauză contractuală. Inclusiv o treime. Voi verifica, vom vedea în ce măsură lucrurile se încadrează în ce am fost informat. Dar, în ultimul timp, cantităţile au fost reduse la 20-27%”, a afirmat Gerea, citat de Antena 3.

România își acoperă necesarul de gaze din import în proporție de 10-15%, ca medie, însă acest indice poate crește în această perioadă cu temperature scăzute.

Primele astfel de sincope au fost în luna septembrie. La acel moment, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a lăsat să se înțeleagă că Rusia folosește energia și în acest caz ca ”armă politică”, iar România are rezerve înmagazinate care îi permit să treacă peste iarnă fără a mai apela la importuri.