30.2 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 16:26
No menu items!

Gazprom a anunțat un mare client european că nu îi va mai livra gaze și a invocat „forța majoră”. Cui i-a fost adresat documentul

spot_img

Compania rusă Gazprom a declarat luni forță majoră în ceea ce privește livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important începând cu 14 iunie, potrivit unui document oficial citat de Reuters

În document, Gazprom arată că nu își poate îndeplini obligațiile de furnizare din cauza unor circumstanțe „extraordinare” care nu țin de ea. 

Conform aceluiași document, forța majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este afectată de ceva care nu poate fi controlat, a intrat deja în vigoare începând cu 14 iunie.

O sursă comercială citată de Reuters a declarat că scrisoarea se referă la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei și nu numai.

Reprezentanții Gazprom nu au făcut niciun comentariu oficial.

Măsura va duce, cel mai probabil, la escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident cu privire la invadarea Ucrainei, acțiune pe care Moscova o numește „operație militară specială”, apreciază jurnaliștii Reuters. 

Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Moscovei, își propune să înceteze utilizarea combustibililor fosili din Rusia până în 2027, dar ar dori ca aprovizionarea să continue deocamdată.

Raluca Dan