12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:26

Gazprom şi RWE soluționează problema preţului gazelor naturale în justiţie

spot_img

Gazprom şi RWE soluționează problema preţului gazelor naturale în justiţie

Discuţiile între grupul german de utilităţi RWE şi grupul rus Gazprom privind soluţionarea amiabilă a unei dispute legate de preţul inclus în contractele de livrare pe termen lung a gazelor naturale au eşuat, informează Reuters.

Disputa cu RWE va trebui soluționată de un tribunal de arbitraj din Viena, a precizat un purtător de cuvânt al Gazprom, adăugând că o decizie ar putea fi anunţată în „următoarele zile sau în 2-3 săptămâni”.

Potrivit lui John Musk, analist la RBC Capital Markets, RWE ar putea să primească plăţi compensatorii de aproximativ 300 de milioane de euro.

O serie de companii energetice din Europa, printre care Edison (Italia), E.ON(Germania) şi PGNiG (Polonia) au adresat în 2012 Tribunalului de arbitraj de la Stockholm o plângere faţă de preţurile percepute de Gazprom, preţuri care sunt mai mari decât preţurile de pe piaţa spot.

Ulterior, Gazprom a acceptat să returneze grupului E.ON circa un miliard de euro ca urmare a modificării contractelor pe termen lung,  care sunt de importanță majoră pentru companiile de utilităţi care cumpără gaz de la Gazprom sau Statoil.

C.I.