1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 11:29
No menu items!

Gazele se scumpesc cu 2%, de la 1 aprilie, pentru consumatorii casnici. Ce scumpiri vor mai fi în 2014

spot_img

Prețul la gazelle naturale crește cu 5%, pentru consumatorii non casnici

Gazele naturale se vor scumpi cu 2%, de la 1 aprilie, pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru consumatorii industriali din piața reglementată, potrivit președintelui ANRE, Nicolae Havrileț. Acesta a precizat joi că nu se are în vedere o creştere a preţului și la energie electrică.

“La energia electrică nu avem în vedere o creştere a preţului, la gazele naturale este o creştere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaţionale şi este vorba de 2% la consumatorii casnici”, a declarat Havrileţ.

Oficialul a adăugat că pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, care reprezintă 15%, preţurile la gazele naturale vor creşte cu 5%. “Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, fac această subliniere pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă şi în piaţa reglementată, în piaţa reglementată, care este constituită dintr-un raport de 15%, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%”, a mai arătat preşedintele ANRE.

Potrivit calendarului de liberalizare, procentul total de majorare a prețului la gaze, în 2014, este de 10% pentru consumatorii casnici şi 18 procente pentru consumatorii noncasnici. În 2015 şi 2016, 2017 şi 2018, tarifele reglementate la gaze naturale vor fi majorate, anual, cu câte 12% doar pentru consumatorii casnici.

În ceea ce priveşte preţul reglementat la energie electrică, calendarul propus de eliminare a tarifelor reglementate prevede o majorare succesivă, începând cu 1 septembrie 2012, la procentul de achiziţie din piaţa concurenţială pentru consumatorii noncasnici, cu 15%, apoi cu 30 de procente de la 1 ianuarie 2013 urmând să fie atins procentul de eliminare totală a tarifelor reglementate la 1 ianuarie 2017.

Pentru consumatorii casnici, procesul a început la 1 iulie 2013, când a fost atins un procent de 10% de achiziţie din piaţa concurenţială, ca posibilitate de alegere a furnizorului, urmând ca procesul să se încheie la 31 decembrie 2017.

Calendarul liberalizării prețului la gaze

C.C.