12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 14:28

Gazele pentru gospodării, mai ieftine cu 3,9% de la 1 aprilie. Reduceri de 9% pentru clienții GDF Suez

spot_img

 Scăderea tarifelor de distribuție ar trebui să ducă la scăderea prețurilor și pe piața concurențială

 gaze naturale

Prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici vor scădea, în medie, cu 3,9%, începând cu data de 1 aprilie 2015, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Aceasta este media calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici din piaţa reglementată.

Motivele care stau la baza acestei decizii sunt:

  • Scăderea costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import. În evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile  aprilie, mai şi iunie
  • Menținerea la același nivel a  tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România S.A. şi scăderii tarifelor de distribuție pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L. (parte a grupului GDF Suez)

Astfel, de la 1 aprilie:

  • Pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este S.C. E.ON Energie România S.A.,  preţurile de furnizare a gazelor naturale vor creşte cu circa 1,5 %;
  • Pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este S.C. GDF SUEZ Energy România S.A.,  preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%.

Diferenţele se explică prin faptul că E.ON Energie a recuperat doar parțial costurile de achiziţie a gazelor naturale din import din perioada 2008 – 2012, iar GDF Suez le-a recuperate total. De asemenea, ANRE a decis menținerea la același nivel a  tarifelor de distribuţie pentru E.ON şi scăderea tarifelor de distribuție cu cca. 20% pentru GSD Suez.

În privința prețurilor pentru consumatorii industriali, ANRE nu poate stabili prețul, pentru că această piață este liberalizată din 2014. Agenția atrage atenția, însă, că scăderea tarifelor de distribuţie ar putea genera şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente pieţei concurenţiale.