23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 18:32

Gazele pentru companii se scumpesc mai repede decât termenul stabilit

spot_img

Gazele pentru companii se scumpesc mai repede decât termenul stabilit

Gazele pentru industrie s-ar putea scumpi mult mai repede, decât termenul stabilit iniţial.

Creșterea care ar fi trebuit să aibă loc pe parcursul a doi ani, va fi comasată într-unul singur. Prețul gazului pentru companii ar putea fi majorat cu 36%, anul acesta, dublu faţă de cât era prevăzut iniţial. Efectele se vor regăsi imediat în preţurile alimentelor, hainelor şi încălzirii termice.

După vizita FMI, autorităţile au misiunea de a vinde la licitaţie jumătate din gazele naturale extrase din România. Cum Romgaz şi Petrom îşi împart producţia de gaze, concurenţa dintre cei doi va duce la creşterea preţului mult mai repede decât era prevăzut iniţial.

“Cei doi mari campioni producători de gaze naturale se vor duce spre preţuri relativ egale. În acest ritm, s-ar putea ca într-un an de zile piaţa să fie complet liberalizată. Datele ne indică că ar putea să fie între 330 şi 350 de dolari pe mia de metri cubi”, a afirmat Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie.

Potrivit calendarului, preţul gazelor naturale pentru industrie trebuie să crească etapizat până în octombrie 2014. Dacă autorităţile vor scoate la licitaţie gazele, atunci liberalizarea s-ar putea încheia anul acesta, traducându-se până la finalul anului  într-o creștere de 36% în loc de 18 procente.

Autoritatea de Reglementare în energie precizează că măsura nu îi va afecta direct pe consumatorii casnici pentru că ei sunt în zona reglementată și se vor duce cu prețurile stabilite prin memorandum, cele etapizate până în 2018.

C.I.