1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 4:58
No menu items!

Gaza: Consiliul de Securitate al ONU îndeamnă la un ARMISTIŢIU IMEDIAT

spot_img

“Declaraţia prezidenţială” a Consiliului “îndeamnă părţile şi comunitatea internaţională să ajungă la o pace globală” în Orientul Mijlociu

 gaza

Consiliul de securitate al ONU a adoptat în noaptea de duminică spre luni o declaraţie unanimă în care îndeamnă la un “armistiţiu umanitar imediat şi fără condiţii” în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, reuniţi la New York, îndeamnă Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas să “aplice pe deplin” acest armistiţiu pe durata sărbătorii musulmane de Aid el-Fitr, care marchează sfârşitul lunii Ramadanului, dar “şi după aceea”.

Totodată, ei îndeamnă la “respectarea dreptului umanitar internaţional şi mai ales a celui cu privire la protecţia civililor”, dar şi la depunerea unor eforturi “de implementare a unui armistiţiu pe termen lung şi deplin respectat, bazat pe iniţiativa egipteană” de mediere.

Ei “subliniază necesitatea de a furniza imediat o asistenţă umanitară populaţiei palestiniene în Fâşia Gaza”, prin creşterea contribuţiilor Biroului ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA.

De asemenea, “Declaraţia prezidenţială” a Consiliului, citită în şedinţă publică de către preşedintele organismului în luna iulie, ambasadorul rwandez Eugène-Richard Gasana, “îndeamnă părţile şi comunitatea internaţională să ajungă la o pace globală” în Orientul Mijlociu, fondată pe soluţia cu două state – Israel şi Palestina – care să coexiste în pace.

Declaraţia a fost redactată şi acceptată de cele 15 state, duminică seara. Iordania, singurul membru arab al Consiliului, a insistat, potrivit unor diplomaţi, ca declaraţia să fie adoptată în mod solemn.

Preşedintele american Barack Obama a intervenit personal, duminică, cerându-i aliatului său israelian să accepte un armistiţiu “imediat şi fără condiţii” cu Hamasul în Fâşia Gaza, unde intensitatea ostilităţilor scădea odată cu apropierea sfâşitului lunii Ramadanului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a repetat, la rândul său, “în termenii cei mai fermi”, necesitatea prelungirii armistiţiului de 12 ore de sâmbătă.

C.A.