11 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 11:22

Gata cu speculațiile. Marile companii farma publică planurile detaliate ale vaccinurilor Covid

spot_img

Companiile de medicamente care produc vaccinuri au fost supuse unei presiuni crescânde din partea oamenilor de știință independenți și a experților în sănătate publică pentru a fi mai transparenți cu privire la modul în care își desfășoară studiile clinice, scrie The New York Times, în ediția de vineri.

Dar niciuna dintre cele nouă companii care testează vaccinurile în studiile clinice în stadiu târziu nu a lansat planuri detaliate – până astăzi.

Moderna a devenit primul care a lansat protocoale detaliate pentru studiile sale cu vaccin, iar câteva ore mai târziu Pfizer a urmat exemplul. Dezvăluirile vizează soluționarea suspiciunilor din ce în ce mai mari în rândul americanilor că efortul președintelui Trump de a produce un vaccin înainte de alegerile din 3 noiembrie ar putea duce la un produs nesigur.

Moderna și Prizer au dezvăluit modul în care participanții la studiu au fost selectați și monitorizați, ce fel de probleme ar determina oprirea timpurie a studiilor și dovezile pe care cercetătorii le-ar folosi pentru a determina dacă persoanele care au primit vaccinul au fost protejate de coronavirus.

AstraZeneca, un alt lider în cursa pentru un vaccin, nu a răspuns la întrebările dacă va dezvălui acum protocolul său de studiu.

Reporterii noștri încă examinează dezvăluirile Pfizer. Iată câteva puncte culminante din Moderna:

Planul sugerează că prima analiză a datelor studiului nu poate fi efectuată până la sfârșitul lunii decembrie, deși oficialii companiei spun acum că se așteaptă la analiza inițială în noiembrie. Chiar și așa, pot fi necesare analize ulterioare în primăvară.

Aceasta plasează calendarul pentru administrarea vaccinului mai mult în concordanță cu estimările prudențiale ale multor cercetători și contrastează puternic cu previziunile dlui Trump.

Citiți mai multe despre dezvăluiri aici. De asemenea, am răspuns la întrebări cu privire la momentul în care ați putea fi vaccinat.