22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 13:14
No menu items!

Garanti Bank revizuiește în creștere perspectiva de creștere a PIB-ului: de la 2,6% la 2,9%

spot_img

Prognoza pentru cursul Euro/leu este de 4,45, la finalul anului

pib

Garanti Bank a revizuit creșterea Produsului Intern Brut (PIB) al României, de la a 2,6% la 2,9%, în cel mai recent Raport Macroeconomic Trimestrial, aferent celui de-al doilea trimestru din 2014.

”Acest lucru se datorează rezultatelor peste așteptări din primul trimestru, precum și perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltării economiei, pe fondul stabilizării macro, finanțării mai ieftine și creșterii încrederii în mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori”, potrivit unui comunicat la băncii.

În următoarele trimestre, se așteaptă o temperare a creșterii producției industriale. Între timp, după o contracție în primul trimestru al anului și performanțe slabe în 2013, se previzionează o revenire a sectorului construcțiilor.

Investițiile publice și absorbția fondurilor europene sunt încă mult sub așteptări și sub nivelul dorit. Se prognozează, însă, o performanță a investițiilor semnificativ mai bună în restul anului 2014, în special pesegmentul lucrărilor de infrastructură. Îmbunătățirea previzionată a investițiilor se bazează și pe proiectele finanțate din fondurile europene, cu precădere cele din segmentul transporturilor.

În ceea ce privește dinamica exporturilor, se estimează o încetinire pentru acest an, având în vedere că producția excepţională de echipamente de transport şi utilaje orientată spre export din 2013 constituie unefect de bază negative pentru 2014. La capitolul importuri, se așteaptă o accelerare pe fondul revenirii cererii interne. În ansamblu, aceste elemente nu artrebui să influențeze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimează să rămână la aproximativ 1,1% din PIB în 2014, fiind acoperit peste 100%  de investițiile străine directe (ISD).

Specialiștii Garanti Bank sunt optimiști în ceea ce privește nivelul ISD, care în primele patru luni al anului 2014 a totalizat 785 de milioane de euro, o sumă cu 9% peste cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, iar nivelul prognozat în 2014 este de aproximativ 3 miliarde de euro (2% din PIB).

În perioada următoare, există încă potențial de intrări de capital străin, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, susținut de dinamica favorabilă a lichidității din țările dezvoltate, determinând Garanti Bank să ajusteze perspective asupra cursului de schimb Euro/Leu la 4,45 la final de an, de la 4,55 așa cum se estima inițial.

”Condițiile favorabile de finanțare în moneda locală ar trebui să rămână motorul creditării pentru perioada următoare. Revenirea cererii interne ar trebui să se reflecte treptat și în sectorul finanțării, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului în următoarele trimestre”, se arată în analiza citată.

Guvernul și Comisia Europeană au o prognoză de creștere a PIB de maximum 2,5%, Banca Mondială – de 2,8%, iar Agenția Coface – de 2,3% https://www.sursazilei.ro/coface-revizuit-crestere-la-23-estimarea-privind-cresterea-economica-romaniei-2014/.

Garanti Bank România este o bancă universală deținută de către Turkiye Garanti Bankasi AS, a doua bancă privată din Turcia după active.

Vlad Bârleanu