17 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 17:53

Garanti Bank estimează creșterea creditării, pe fondul unui avans al PIB de 3% în 2015 și 3,2% în 2016

spot_img

Garanti Bank estimează o îmbunătățire a nivelului de creditare, în condițiile în care economia a intrat pe un trend ascendent, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al instituției, care prognozează o creștere a PIB de 3% în 2015 și de 3,2% în 2016.

Dinamica împrumuturilor bancare a ieșit din zona negativă începând cu luna august a acestui an, datorită îmbunătățirii creditării pe segmentul corporate. Cererile de împrumut ale companiilor au crescut considerabil în cel de-al treilea trimestru, se arată în raportul citat.

”Volumul de împrumuturi noi a crescut în acest an. Mai mult, între lunile iulie și august, volumul împrumuturilor noi a crescut cu 30% în termeni anuali și ne așteptăm să urmeze aceeași direcție ascendentă și în 2016”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.

În al doilea trimestru, industria a pus mai puțin accentul pe producție și mai mult pe lichidarea stocurilor. Astfel, economia a avansat cu 3,4%, cu doar 0,1 puncte procentuale față de trimestrul anterior.

Analiza datelor economice pentru perioada septembrie-noiembrie a arătat că industria continuă să fie un motor de creștere, în special prin sectoarele de tutun și farma. Industria băuturilor va avea o creștere mai temperată.

Garanti Bank se așteaptă, de asemenea, ca Banca Națională a României (BNR) să micșoreze dobânda cheie de la 1,75% la 1,5%, la începutul anului viitor.

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare în luna septembrie, are un impact vizibil asupra prețurilor, veniturilor și a bugetului de stat. Garanti Bank estimează că noile măsuri fiscale vor avea anul viitor un impact asupra deficitului bugetar de aproximativ 1,4% din PIB.