14 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 20:40

GALERIE FOTO Imagini-spectacol cu barca solară a faraonului Keops. Salvată integral, adusă cu un vehicul telecomandat, la muzeul din Giza

spot_img

Barca solară, cu o vechime de peste 4600 de ani a traversat străzile din Giza într-un vehicul autonom și depusă la Marele Muzeu Egiptean, care va fi inaugurat în curând lângă piramidele din Giza. Vehicul special telecomandat a fost importat din Belgia, iar călătoria a durat 10 ore, a anunţat agenţia oficială de presă MENA.Imaginile spectaculoase au făcut înconjurul lumii.

Barca lui Keops a fost descoperită în 1954 în colţul sudic al Marii Piramide, cunoscută şi sub numele de Piramida lui Keops este cea mai mare dintre cele trei piramide de la Giza şi adăposteşte mormântul lui Keops.

Bărcile solare erau îngropate lângă camerele funerare regale, deoarece trebuiau să transporte defuncţii în viaţa de apoi.

Barca lui Keops, lungă de 42 de metri şi cu o greutate de 20 de tone, este “cel mai mare şi cel mai vechi artefact din lemn din istoria omenirii”, a precizat ministerul, scrie Agerpres.

Marele Muzeu Egiptean situat pe platoul Giza, unde se află faimoasele piramide, a fost prezentat de Egipt ca un reper arheologic important care adăposteşte cele mai valoroase antichităţi. Data inaugurării muzeului nu a fost precizată.

C.D.