23.2 C
București
vineri, 17 septembrie 2021 - 12:50

Galerie FOTO 200 de câini și pisici, salvate din Afganistan. Operațiunea a împărțit în două opinia publică britanică

spot_img

„Operațiunea Arca” așa a fost denumită misiunea de salvare inițiată de Paul „Pen” Farthing, un fost militar al Marinei Regale, care a amenajat un adăpost de animale în Afganistana. El a reușit să salveze aproximativ 200 de câini și pisici, potrivit The Guardian.

Evacuările cetățenilor străini din Afganistan se apropie de final, iar printre cei care au anunțat că vor să părăsească țara controlată de talibani se numără și un Fostul soldat britanic și-a exprimat dorința de a părăsi Afganistan, dar fiind fondatorul unei organizații caritabile pentru protecția animalelor nu a putut să plece fără ele.

A reușit să îmbarce într-un avion privat circa 160 de câini și 40 de pisici. 24 de angajați ai Centrului nu au reușit să ajungă pe Aeroportul din Kabul, fiind împiedicați de talibani.

Animalele au aterizat cu bine pe Aeroportul Heathrow din Londra.

„Am sosit la Heathrow cu succes. Emoții amestecate și un adevărat sentiment profund de tristețe pentru afgani. Centrul Heathrow Ops, Forțele de frontieră, HARC și Air Pets au fost toate uimitoare. Am asistat la compasiunea pe care Heathrow o arată refugiaților afgani.”, a scris Farthing pe Twitter.

„Operațiunea Arca” a lui Farthing a împărțit în două opinia publică britanică, având deopotrivă mulți susținători și critici.

Inclusiv ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, s-a plâns că operațiunea a luat prea mult din timpul comandaților săi care ”s-au ocupat de această problemă atunci când ar fi trebuit să se concentreze pe gestionarea crizei umanitare”.

Sâmbătă seară, un ultim zbor militar britanic de evacuare a părăsit Afganistanul. De la începutul operațiunilor, Marea Britanie a transportat în afara țării controlate de talibani peste 15.000 de persoane, potrivit Reuters.