4.4 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 11:44
No menu items!

Galaţi: Circa 6.000 de proprietari de apartamente beneficiază de ştergerea penalităţilor la întreţinere

spot_img

Galaţi: Circa 6.000 de proprietari de apartamente beneficiază de ştergerea penalităţilor la întreţinere
foto: bzi.ro

Un număr de 5.732 de proprietari de apartamente cu locuinţele branşate la sistemul public de termoficare au intrat în programul Apaterm de ştergere a penalităţilor, care se derulează până la sfârşitul lunii iulie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, în apartamentele cuprinse în programul de ştergere a penalităţilor locuiesc peste 18.500 de persoane, valoarea datoriilor însumate ale celor intraţi până acum în program este de 1.615.110 lei, iar penalităţile şterse prin plata acestor datorii şi asumarea convenţiei individuale de plată se ridică la suma de 13.471.820 lei.

Cea mai mare datorie prin plata căreia se şterge o penalitate de 49.071 lei se ridică la valoarea de 30.068 lei.

Măsura de ştergere a penalităţilor la întreţinere este una dintre acţiunile întreprinse de societatea edilitară Apaterm pentru creşterea nivelului de încasări de la populaţie.

Conform regulamentului Apaterm, cei care au datorii la întreţinere şi le achită integral beneficiază de ştergerea penalităţilor, iar cei care îşi achită doar într-un anumit procent datoriile beneficiază de reducerea în aceeaşi măsură a penalităţilor. Mai există şi persoane care nu au datorii la întreţinere, dar au penalităţi rezultate din neplata la timp, de-a lungul anilor, a facturilor la întreţinere, şi care pot beneficia de ştergerea penalităţilor dacă se angajează în scris că îşi vor achita, lună de lună, facturile, pe un an.

Pentru promovarea acţiunii, Apaterm a organizat opt puncte de informare despre procedura de anulare a penalităţilor, amplasate în zone aglomerate din Galaţi.

Dintre cele peste 270 de asociaţii de proprietari din Galaţi, 40, însumând 4.638 de apartamente, au datorii foarte mari.

În total este vorba despre o datorie de 25 de milioane lei, din care 14,1 milioane de lei datoria de bază şi 10,9 milioane de lei penalităţi, datoriile medii pe apartament variind între 1.400 şi 22.000 de lei.

Lucian Mera