14.6 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 15:47

Gabriela Firea: Legea propusă de PSD privind plafonarea prețurilor la energie face ca facturile să scadă cu până la 43%

spot_img

Prim – vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea a explicat beneficiile legii propuse de social – democrați, privind plafonarea prețurilor la energie. Această lege ar face prețurile facturilor să scadă cu până la 43% pentru energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale.

„Prețurile de pe facturile românilor vor scădea imediat cu până la 43% pentru energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale”, a declarat senatorul Gabriela Firea, la întâlnirea cu preşedinţii celor şase organizaţii PSD Bucureşti, parlamentarii din Bucureşti, consilierii generali şi locali, reuniţi în Liga Aleșilor Locali.

Prin legea propusă de PSD se doreşte plafonarea prețurilor pentru următoarele 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ.

„Românii vor mai primi o compensație de 50% din scumpirile plătite în ultimele 6 luni”, a mai spus Gabriela Firea.

Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021.

Acest lucru implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare.

Astfel, prețurile ar avea următoarele plafoane: la energie electrică, preț maxim de 380 lei/MWh, iar la gaze naturale preț maxim de 192 lei/MWh”, a explicat Prim – vicepreședintele PSD.

Social-democraţii propun ca după intrarea în vigoare a legii, toate contractele să se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat.

Beneficiarii acestei compensaţii vor fi consumatorii cărora le-a crescut prețul la gaze și energie electrică în ultimele 6 luni dinainte de intrarea în vigoare a legii, va fi egală cu 50% din scumpirile plătite în plus de consumator în aceste 6 luni, se va acorda o singură dată și se va scădea din facturile emise după intrarea în vigoare a legii.

Emanuel Stan