8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 8:12
No menu items!

Gabriela Firea: Facturile la căldură vor fi mari pentru că Nicușor Dan a trimis târziu și a scris greșit cererea către Guvern

spot_img

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan pare că nu înţelege prea bine cum stau lucrurile privind subvenţia pentru căldură şi ajutorul financiar din  fondul de rezervă al Guvernului pentru restanţe sau plata în avans a gazelor. Pe lângă faptul că a trimis târziu solicitarea către Guvern, Nicuşor Dan a scris documenul greşit.

Prim vicepreşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea a taxat greşeala actualului edil al Capitalei şi îi reproşează că „Bucureștiul, orașul cu cei mai mulți locuitori racordați la sistemul centralizat de termoficare, a primit ZERO lei pentru a trece de iarna care bate la ușă. Primarului general Nicușor Dan nu-i pasă de oameni, nu-i pasă de bucureșteni. Sunt 600.000 de apartamente racordate la sistemul de termoficare și aproape 10.000 de instituții”.

Gabriela Firea mai spune că „Nicușor Dan a cerut 968 de milioane de lei în AVANS pentru acoperirea creșterii la energia termică. Total greșit și de neluat în seamă de specialiștii din ministere. Legal, pot fi ceruți bani din fondul de rezervă al Guvernului doar pentru RESTANȚE sau PLATA ÎN AVANS A GAZELOR. Așa cum am făcut eu în ultimele două-trei ierni. Nici un Guvern nu va plăti pentru estimări sau sume scoase din burtă. Nicușor Dan declară, în documentul oficial, că nu sunt restanțe și nici gaze de plătit în avans. Încă o dovadă de habarnism din partea primarului general Nicușor Dan, iar singurii care vor suferi cu adevărat sunt bucureștenii, care l-au votat sau nu!”.

Nicuşor Dan a declarat joi că primăria a solicitat Guvernului acoperirea unei sume de 920 de milioane de lei, reprezentând diferenţa dintre subvenţia care ar trebui plătită în acest an şi cea de anul trecut.

Cererea de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului a fost trimisă de Nicușor Dan cu doar o zi înainte de ședința în care au fost aprobate sumele, susţine şi ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a explicat ulterior că „solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane de lei din partea Municipiului Bucureşti a fost primită abia miercuri seară şi nu a fost timp pentru a fi analizată”.

Capitala nu se află pe lista localităților care au primit bani din fondul de rezervă al Guvernului. Doar locuitorii din 31 de orașe vor răsufla ușurați la iarnă, nu și bucureștenii. Printre cele 31 de orașe care vor primi aproape 300 de milioane de lei de la Guvern sunt Timișoara, Iași, Constanța sau Drobeta Turnu Severin.

Primăria Capitalei a dezmințit, vineri, într-un comunicat de presă, că primarul general Nicușor Dan ar fi cerut bani, în scris, de la Guvern. 

“Față de informațiile apărute în spațiul public cu privire la solicitarea Primăriei Municipiului București către Guvernul României în legătură cu sprijinul pentru subvenționarea căldurii furnizate bucureștenilor, precizăm că pe 1 noiembrie 2021 solicitarea a fost făcută verbal, de către Primarul General al Capitalei, la videoconferința cu Prim-Ministrul României. Pe 2 noiembrie 2021, conform celor stabilite la videoconferința menționată, solicitarea a fost făcută în scris către premier, prin intermediul Asociației Municipiilor din România”, a transmis PMB.

Potrivit Primăriei Capitalei, pe 4 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată verbal într-o discuție a Primarului General cu Premierul Guvernului României, iar pe 5 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată, prin intermediul Asociației Municipiilor din România, către Ministerul Finanțelor, într-un tabel centralizator pentru toate municipiile, solicitat de Ministerul Finanțelor.

“Pe 10 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Interne și Prefectul Municipiului București, la solicitarea Prefectului Municipiului București. Precizăm că, la solicitarea Prim-Ministrului, am împărțit solicitarea de sprijin financiar în necesar pentru noiembrie – decembrie 2021 și necesar pentru ianuarie – iunie 2022. Întrucât facturile pentru lunile noiembrie și decembrie 2021 urmează a fi plătite în lunile ianuarie și februarie 2022, întreaga solicitare a Primăriei Municipiului București vizează un sprijin financiar pentru anul 2022”, se arată în comunicatului de presă al Primăriei Municipiului București.

Dalia Constantin