12.2 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 15:01
No menu items!

Gabriela Firea, decizie după incidentele din Piața Victoriei. Mesajul primarului general pentru Guvern și protestatari

spot_img

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a confirmat, sâmbătă seara, că târgul de Crăciun ce urma să fie organizat în Piața Victoriei va fi relocat, dar a subliniat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că acest lucru nu schimbă faptul că în Piața Victoriei a fost încălcată legea de către protestatari.

Primarul general a transmis, sâmbătă seara, și un comunicat de presă în care anunță relocarea târgului și transmite un mesaj dur premierului, Guvernului și șefilor instituțiilor statului care ar fi trebuit să intervină pentru ca legea să fie respectată. În plus, primarul general avertizează că vor fi formulate plângeri penale împotriva celor care au încălcat legislația și normele în vigoare.

Redăm în continuare comunicatul de presă transmis de Gabriela Firea:

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat, conform legii, de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără că instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public, ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmplă evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenență politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasă.

Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi și, ca atare, trag un semnal public de alarmă.

Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun într-o altă locație dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil cât și penal.

Spațiul public este al tuturor, nu poate fi <<rezervat>> unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislație clară cu privire la adunările publice și respectarea acestei legislații este obligatorie atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile care au atribuții în menținerea sau restabilirea ordinii publice.

Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescență unor astfel de violențe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României și consecințele nerespectării legii în țara noastră.

Îi asigur pe bucureșteni că au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituția și legile țării, le va apăra tuturor drepturile și interesele legitime, și va lupta pentru ca Bucureștiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate punctele de vedere.

În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii, în ceea ce privește manifestațiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea. Democrația înseamnă libertate, dar în egală măsură și responsabilitate. Legea e aceeași pentru toți!”

R.D.