20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:41
No menu items!

Gabriela Firea cere sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării

spot_img

Gabriela Firea a anunțat că luni se face pasul decisiv pentru prezentarea soluțiilor care să completeze măsurile anunțate de Guvern, astfel încât scumpirea energiei să fie suportabilă pentru populație și economie.

Coaliția de guvernare se va întâlni luni, începând cu ora 17.00, la Parlament pentru a discuta despre măsurile necesare pentru stoparea creșterii facturilor la energie.

“PSD ia în calcul toate opțiunile posibile, de la revenirea temporară la prețuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii.

Măsurile anunțate de Guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, față de gravitatea situației.

Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, și trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor.

Trebuie NEAPĂRAT introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării!

Este imperios ca măsurile de susținere dar și de eliminare a birocrației inutile să se extindă și asupra IMM-urilor și companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri,  ateliere, depozite, hale de producție etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare”, a scris, luni, Gabriela Firea pe Facebook.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a precizat că aplicarea măsurilor trebuie să fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă.

“Atragem atenția că România trăiește coșmarul facturilor uriașe la energie din cauze liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele trecute.

Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situație limită”, a subliniat Firea.

                                                                                                                   Adina Silav