-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 23:21
No menu items!

Gabriela Firea anunță măsuri pentru sprijinirea tinerilor: “Intenționăm să construim parteneriate cu băncile”

spot_img

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat, joi, la întâlnirea cu mai multe organizații naționale de studenți și tineret că adoptarea Legii Tineretului și elaborarea Strategiei Naționale pentru Tineret reprezintă prioritățile imediate ale ministerului pe care îl conduce. “Anul 2022 este anul tinerilor, Anul European al Tineretului. Trebuie să-l facem să conteze! Este mai mult decât un obiectiv politic, este o abordare pornită din credința fermă că tinerii sunt cei care pot mișca lucrurile în direcția cea bună”, a spus Gabriela Firea.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a precizat că, în cadrul ministerului pe care îl conduce, va exista o Direcție Generală pentru Politici de Tineret si pentru Locuire, absolut necesară pentru identificarea de soluții într-o chestiune presantă pentru multe categorii de tineri.

Știm că una dintre principalele probleme cu care se confruntă tinerii este cea a locuinței, de aceea intenționăm să construim parteneriate cu băncile și să susținem dezvoltarea unor programe de creditare pentru cumpărarea de locuințe, ne gândim la acordarea de sprijin financiar pentru reabilitarea locuințelor pentru familiile tinere“, a explicat Gabriela Firea.

Pe lista proiectelor prioritare pentru anul viitor vor fi digitalizarea și investițiile în infrastructură, dar și Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO), în cadrul căruia va fi dezvoltat, printre altele, Registrul Unic Național pentru Tineret. De asemenea, Gabriela Firea a precizat că trebuie definitivată de urgență Legea Tineretului, un proiect blocat în Parlament de trei ani. Mai mult, vor fi stabilite prioritățile pentru următorii cinci ani în acest domeniu și vor fi reunite într-o Strategie Națională pentru Tineret.

După cum știți, există marea problemă a clarificării situației juridice a patrimoniului din domeniul tineretului. De multe ori nu se poate investi pentru că nu se știe cine administrează imobilele. Vom căuta soluții pentru gestionarea corectă a patrimoniului“, a completat Gabriela Firea.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va dezvolta programe concrete pentru tineri, cum ar fi: granturi pentru cumpărarea de locuințe, aparatură electronică pentru tele-muncă, facilități fiscale, construirea de creșe și grădinițe, continuarea programelor de finanțare pentru start-up-uri, facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la o educație de calitate.

La nivelul ministerului se intenționează și elaborarea unei legi a taberelor, care să reglementeze organizarea, monitorizarea și controlul pentru acest tip de activități. În plus, la nivelul fiecărui județ se va insista pe dezvoltarea infrastructurii în domeniul tineretului, prin folosirea fondurilor europene și din bugetul de stat: centre de tineret fixe și mobile, centre de agrement sau alte spații dedicate tinerilor.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a dat asigurări că vor fi preluate, de la Ministerul Tineretului, toate posturile si persoanele care au atribuții pentru acest domeniu, inclusiv pe cei implicați în gestionarea fondurilor europene. De asemenea, toate casele de cultură ale studenților și toate bazele cultural-sportive studențești, inclusiv Complexul Tei, vor fi preluate de la Ministerul Sportului.

“Nu punem în pericol niciun proiect existent, indiferent de sursa de finanțare. Le vom prelua pe toate în integralitate și le vom duce până la capăt. Ne dorim să dezvoltăm chiar mai multe, pentru a îmbunătăți bazele de agrement”, a adăugat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse le-a vorbit tinerilor despre importanța unui astfel de minister pentru identificarea și derularea programelor și politicilor publice țintite, care să-i vizeze și să-i susțină în mod real.

“Niciodată România nu a avut un minister care să aducă laolaltă politicile pentru tineri și familii, sub aceeași umbrelă. Niciodată gândirea acestor decizii nu a fost la comun și consider că așa trebuie să fie. Știți bine că sunt mamă de tineri, am doi băieți școlari și unul care este la început de drum în viață! Pentru mine nu este doar o vorbă sau o zicală, ci cred cu tărie că, fără a investi în tineri, nu vom avea viitor”, a mai spus Gabriela Firea.

La întâlnirea de joi cu Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Izabella Doboly, secretar de stat, au participat reprezentanții UNSR – Uniunea Națională a Studenților din România, USR – Uniunea Studenților din România, ANOSR – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Tineretului din România, Fundația Națională pentru Tineret, Consiliul Național al Elevilor, Forumul Tinerilor din România, Consiliul Consultativ pe probleme de tineret al Consiliului Europei, Federația Studenților Basarabeni, Asociația Miert, Organizația Națională Cercetașii României, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Tineret Iași.

Dalia Constantin