0.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 15:03
No menu items!

Gabriela Firea a contestat soluția de suspendare a dosarului de șantaj

spot_img

Gabi Firea_SZ

Avocatul senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea a depus, joi, la Parchetul General o contestație împotriva soluției de neîncepere a urmăririi penale pe care au dat-o procurorii în cazul dosarului de șantaj deschis pentru afirmațiile făcute de președintele Traian Băsescu. Anchetatorii au anunțat, săptămâna trecută, că au început urmărirea penală în acest caz dar au decis suspendarea dosarului deoarece șeful statului are imunitate. Avocatul Lucian Bolcaș a contestat această decizie la procurorul ierarhic superior.

Această plângere combate argumentele care sunt sau nu sunt suficiente. Dacă o persoană care personifică un organ al statului se bucură de imunitate, înseamnă dictatură. Constituția e scrisă pentru oameni normali, interpretarea este multiplă, pe mine mă interesează dacă există interpretare de bună credință sau de rea credință,

a declarat Lucian Bolcaș la ieșirea din sediul Parchetului General.

Pe 18 aprilie, Parchetul Înaltei Curți anunța într-un comunicat că au dispus începerea urmăririi penale cu privire la fapta de șantaj, după plângerea penală depusă de senatorul Firea, conexată cu cea semnată de mai mulți parlamentari.

În cauză, procurorii au dispus, la data de 17.04.2014, începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată (…). Prin ordonanța din 18.04.2014, constatându-se că în cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, s-a dispus, în temeiul prevederilor art. 312 alin. 2 Cod procedură penală, suspendarea urmăririi penale. S-a apreciat că în conformitate cu dispozițiile art. 84 alin. 2 raportat la art. 96 alin. 1 din Constituție, Președintele României se bucură de imunitate.

Parchetul General recunoaște însă practica neunitară în privința imunității lui Traian Băsescu. În cazul unei alte plângeri penale, alți procurori din același parchet i-au dat lui Traian Băsescu neînceperea urmăririi penale, nemaiținând cont, la începutul anchetei, că șeful statului are oricum imunitate.

S.M.