15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 16:26
No menu items!

Gabriel Vlase, „băiat de casă” al lui Viorel Hrebenciuc, partener de afaceri cu Mihai Tudose, permanent în sfera de influență a SRI

spot_img

Gabriel Vlase, nominalizat de Klaus Iohannis pentru șefia Serviciului de Informații Externe, este cunoscut ca fiind mâna dreaptă a fostei „eminențe cenușii” a PSD, Viorel Hrebenciuc, dar și pentru apropierea față de oameni aflați în legătură cu Serviciul Român de Informații, fiind partener de afaceri inclusiv cu fostul premier Mihai Tudose și cu Georgian Pop, fostul șef al Comisiei SRI.

Potrivit ultimei declarații de avere depusă pe 14 iunie anul trecut, deputatul Petru Gabriel Vlase și-a vândut, în ultimii ani, toate proprietățile și se poate lăuda doar cu datorii.  Și-a păstrat, însă, bijuteriile dobândite în perioada 1990 – 2006, estimate la 25.000 de euro.

Astfel, Vlase declară că, în 2008, le-a vândut un apartament soților Mugur-Remus și Daniela Constantin, în schimbul a 70.000 de euro și 106.665 de lei. Apoi, în 2014, deputatul i-a vândut o casă și terenul aferent Elizei Mastacan, în schimbul a 93.000 de euro. În fine, în 2016, Gabriel Vlase și-a vândut ce-a de-a treia proprietate (o casă și terenul aferent) fratelui său, Constantin Vlase, de la care a încasat 132.000 de euro.

Constantin Vlase nu doar că i-a cumpărat ultima proprietate deputatului Petru Gabriel Vlase, dar l-a și împrumutat pe acesta, în 2010, cu 55.000 de euro, datorie care nu a fost încă achitată de deputat.

Fratele deputatului Gabriel Vlase pare să fie însă principalul creditor a unor oameni din PSD. El nu l-a finanțat, se pare, doar pe Petru Gabriel Vlase, ci și pe fostul premier Mihai Tudose. Potrivit declarațiilor de avere depuse de Tudose, acesta a împrumutat, în 2009, de la Constantin Vlase suma de 15.000 de euro, din care, până anul trecut, a achitat 10.000 de euro. Potrivit declarației de avere depuse de Mihai Tudose la plecarea din funcția de premier, împrumutul pe care l-a contractat de la Constantin Vlase este scadent în acest an.

Asociat cu directorul SIF Moldova, fiu de fost general SRI

Petru Gabriel Vlase nu îi este dator doar lui Constantin Vlase, ci și lui Liviu Claudiu Doroș – fiul generalului de brigadă (r) Vasile Doroș, cel care a condus, timp de opt ani, SRI Bacău. După ce i-a administrat Gelsor-ul lui Sorin Ovidiu Vîntu, din postura de președinte, în perioada 1996 – 2002, Liviu Claudiu Doroș a fost numit în mandatul de premier al lui Mihai Tudose, vicepreședinte și director general al SIF Moldova.

Lui Liviu Claudiu Doroș, Petru Gabriel Vlase îi datorează 50.000 de lei, împrumutați de la acesta, în 2015.

Dar acest împurumut nu ar constitui o problemă, atât vreme cât Petru Gabriel Vlase și Liviu Claudiu Doroș au fost și continuă să fie asociați în mai multe societăți comerciale.

Astfel, până în ianuarie anul trecut, Doroș și Vlase au împărțit pachetul de acțiuni al societății Saga SRL. În 2004, „Jurnalul Național” scria că  această societate controlată de Vlas și Doroș ar fi fost implicată în afaceri ilegale cu lemn. „Saga-Trans SRL Bacău, patronată de Gabriel Vlase, a transportat, în mai multe rânduri, produsele finite ale Finnforest Baco Production la export. Finnforest este una dintre firmele la care au fost găsiți mii de metri cubi de bușteni ale căror documente de proveniență erau falsificate”, arătau jurnaliștii de la Jurnalul Național. Vlase a negat la acea dată orice relație de afaceri cu Finnforest, însă un director al acestei firme ar fi recunoscut că trei camioane ale Saga-Trans, încărcate cu produse din lemn, au mers la export.

Începând din 2017, Doroș și Vlase împart acțiunile la SC Investica General SRL, care, de altfel, a preluat o parte din capitalul Saga după dizolvarea acesteia. Cealaltă parte a activelor a fost preluată de SC Gabrio Business SRL, deținută de Petru Gabriel Vlase (100% din acțiuni). Cele două firme sunt administrate, însă, de aceeași persoană: Marinela Șelaru, fostul administrator al Saga SRL.

Asociat cu Georgian Pop și Mihai Tudose

Investica General a preluat, anul trecut, acțiunile Saga deținute la firma 1001 Net România, din Brașov, unde, societatea Saga SRL era asociată alături de Gabriel Vlase, Claudiu Doroș, fostul premier Mihai Tudose, Romulus Oprică, de la SNSPA, Dragoș Secăreanu, manager la compania de asigurări Generali și Georgian Pop, fostul președinte al Comisiei parlamentare de control al SRI.

De altfel, conform presei centrale, Vlase a fost cel care s-a abținut de la votarea demisiei lui Mihai Tudose, în celebra ședință tensionată a CEx al PSD.

Alături de prietenul său, Valeriu Zgonea

Dosarul retrocedărilor de păduri

Originar din Bacău, este cunoscut ca fiind omul de bază al lui Viorel Hrebenciuc. De altfel, numele lui Vlase a apărut în dosarul retrocedărilor de păduri, în care Hrebenciuc a fost trimis în judecată, deși Vlase a negat că ar avea vreo legătură cu această poveste. Potrivit rechizitoriului, deputatul l-ar fi asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza că va interveni pe lângă factori de decizie din judeţul Bacău pentru a-i facilita punerea în posesie asupra suprafeţelor de pădure retrocedate ilegal. Discuţia a avut loc pe 6 august 2012, în cadrul unei întâlniri organizate la un hotel de fostul deputat Ioan Adam, prin intermediul fostului deputat de Braşov, Constantin Niță. „Deputatul Vlase Gabriel le oferă garanţii celor doi inculpaţi (Adam şi Sturdza – n.r.) ca după data de 11 septembrie 2012, când problemele cu justiţia vor fi finalizate (făcând referire la decizia ce urma să se dea la contestaţia în anulare), va încerca să schimbe «starea de spirit» a celor de care depinde punerea în posesie a hectarelor de pădure”, se arătă în rechizitoriul DNA. Din discuţiile purtate cu acea ocazie, dar şi din denunţul formulat de Ioan Adam, anchetatorii au concluzionat că deputatul Gabriel Vlase trebuia să primească, în schimbul ajutorului sau, o sumă de bani ce urma să fie virata prin intermediul unei societăţi de topometrie.

Gabriel Vlase este unul dintre numeroşii parlamentari care şi-au făcut studii la Academia Naţională de informaţii a SRI. De altfel, după absolvirea Institututului Politehnic din Bucureşti, se îndreaptă brusc spre domeniul siguranţei naţionale. De altfel, între 2004 şi 2008 a fost vicepreşedinte al Comisiei de control al SIE, iar între 2008 şi 2012 a fost preşedintele acestei comisii.

În Bacău, Viorel Hrebenciuc avea doi afaceriști apropiați – Corneliu Iacobov şi Dumitru Sechelariu. Potrivit presei locale, la rândul lor, cei doi aveau câte un om de încredere: Sechelariu pe Dragoş Benea (fost preşedinte al Consiliului Judeţean), iar Iacobov pe Gabriel Vlase, pe care l-a şi cununat.

După un timp, Hrebenciuc i-a promovat pe cei doi tineri politicieni. De altfel, potrivit acelorași surse, Hrebenciuc era un prieten vechi al tatălui lui Gabriel Vlase, Petru Vlase, director al Ansamblului Folcloric Busuiocul.

A rămas celebru pentru cuvintele licențioase pronunțate chiar de la prezidiul Camerei Deputaților, anul trecut, în timpul dezbaterii pe legile justiției. În calitate de președinte de ședință, Gabriel Vlase a uitat microfonul deschis în timp ce-l înjura pe un parlamentar al opoziției: „După ce m**e mi-ai dat… suge-o…”.

Raluca Dan
Andi Topală