17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:28
No menu items!

Gabriel Resources amenință că va cere despăgubiri de 4 miliarde de dolari UPDATE

spot_img

  • UPDATE

Directorul executiv al Gabriel Resources Ltd., Jonathan Henry, a revenit miercuri seară cu precizări în legătură cu declarațiile făcute miercuri pentru publicația The Globe and Mail.

„Ca o clarificare a declaratiilor publicate în numele meu în presa internațională, doresc să subliniez că nu am declarat niciodata cele citate în forma respectivă și că declarațiile mele au fost citate greșit. Între timp, declarațiile au fost corectate de către publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetățenii săi, pentru Guvernul României și pentru Parlament. Doar românii și România vor decide ce este în interesul țării. Deși este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-și proteja interesele – și nici Gabriel Resources nu face excepție – vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informațiile necesare pentru ca oamenii să poata lua o decizie în deplină cunoștință de cauza. Decizia finală va aparține, fără discuție, Guvernului și Parlamentului României și, în ultimă instanță, cetățenilor României”, a precizat Jonathan Henry.

Directorul executiv al Gabriel Resources Ltd., Jonathan Henry, a anunțat miercuri ca va da în judecată Guvernul României și va solicita despăgubiri de până la patru miliarde de dolari dacă Parlamentul respinge proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană.

„În cazul în care camera inferioară (Camera Deputaților – n.r.) respinge proiectul, vom merge mai departe cu notificarea formală de litigiu comercial pentru multiple încălcari ale tratatelor internaționale de investiții pentru o sumă de până la 4 miliarde de dolari americani”, a declarat Jonathan Henry, într-un interviu acordat la Londra, unde locuiește, cotidianului The Globe and Mail.

„Cazul nostru este foarte puternic și-l vom aduce în atenția publică astfel încât eforturile României de a atrage investiții străine vor suferi foarte mult”, a amenințat acesta.

Cotidianul canadian notează că declarațiile lui Victor Ponta au determinat prăbușirea cotației acțiunilor Gabriel Resources.

Potrivit publicației, Henry, care s-a alăturat Gabriel Resources în urmă cu trei ani, a lăsat să se înțeleagă că va demisiona dacă se declanșează un proces împotriva Guvernului României. „Sunt un director de exploatare minieră, nu jurist”, a spus acesta.

Raluca Dan