4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 17:40
No menu items!

Gabriel Oprea vrea Ministerul de Interne. Negocierile în USL sunt dure

spot_img

Negocierile din interiorul USL privind împărțirea ministerelor din viitorul Guvern sunt foarte dure, discuțiile aprinse purtându-se în jurul unor portofolii-cheie precum Finanțele, Apărarea și Internele. Astfel, de nominalizările pentru primele două ministere depinde și cea pentru al treilea.

La Finante, PNL l-ar vrea, în final, pe Dan Radu Rușanu, iar PSD dorește Ministerul Apărării dar cu singura condiție de a-l numi pe Gabriel Oprea. De altfel, liderul UNPR încearcă asiduu printr-un lobby să fie nominalizat la Interne, mai ales că, în interiorul MApN, există un grup numeros de generali vechi în sistem care nu-l doresc și care amenință pe diferite căi că vor declanșa un scandal cu sprijinul sindicatelor. Singurul care l-ar putea ajuta ar fi șeful Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), fostul procuror general Ilie Botoș, însă nici acesta nu este văzut cu ochi buni de grupul de generali. În aceste condiții, dar și pentru că aceasta este principala sa dorință, Gabriel Oprea vizează postul de la Ministerul de Interne (administrația publică ar forma cu dezvoltarea regională alt minister, rezervat lui Liviu Dragnea) și are sprijin prin oamenii de la Serviciul Român de Informații (SRI).

Cu toate acestea, Ministerul de Interne ar trebui să revină PNL, așa cum era înțelegerea încă înainte de alegeri. Cele mai mari șanse le-ar avea Radu Stroe, dar și Cristian David, mai ales că i s-a dat un colegiu unde nu avea șanse de câștig la alegerile parlamentare.

În altă ordine de idei, problema cooptării UDMR la guvernare va fi tranșată abia luni, mai ales că este și cerința Comisiei Europene. Singura posibilitate ca UDMR să primească un minister ar fi nominalizarea lui Gyorgy Frunda, care nu are un mandat în viitorul Parlament. A.T.