1.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 23:02
No menu items!

Gabriel Oprea, trimis în judecată de DNA

spot_img

Procurorii DNA au trimis instanței supreme dosarul în care fostul ministru al afacerilor Interne, Gabriel Oprea, este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea unei maşini din bugetul DIPI.

Senatorul Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcţia de şef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzaţia de deturnare de fonduri şi Marian-Dănuţ Iacob, şeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

„În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”, arată procurorii într-un comunicat de presă.

Achiziţionarea autoturismului s-ar fi realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie, arată DNA.

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, achiziţionarea autoturismului s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale care limitează astfel de investiţii din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie

DNA precizează că în perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8.

Procurorii susţin că în perioada 2014 – 2015, Gheorghe Nicolae, în calitate de secretar de stat şi ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă „a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unei alte sume, şi anume de 238.173,47 lei, alocată instituţiei pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative”.

La fel ar fi procedat şi Nelu Zărnică şi Marian-Dănuţ Iacob, în calitate de ordonatori de credite în cadrul DIPI, care ar fi întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei, spun procurorii.

Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei iar pentru recuperarea sumei procuorii au pus sechestru pe mai multe bunuri care le aparţin celor cercetaţi.

Andrei Tudor