20.3 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 3:05

Gabriel Oprea: România este un stat care generează securitate și stabilitate

spot_img

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul de interne Gabriel Oprea, afirmă că lupta anticorupție din țara noastră este apreciată de partenerii internaționali

Oprea_MAI_SZ

Gabriel Oprea a susținut că românii se uită mai atent la conducătorii care își fac datoria. În al doilea rând, evenimentele din țara noastră, mai ales lupta anticorupție, este apreciată de partenerii internaționali.

În fiecare etapă din viața mea, din experiența de politician sau de ministru, ușor, ușor s-a produs o mică transformare. Eu consider în continuare că jumătate sunt militar, jumătate sunt om politic. Și vă mai spun un lucru. Dacă la început toți râdeau de mine, și am mai spus-o, în sensul că mă luau așa, hai să spunem mai plastic, de fraier, în sensul că spun exact ce gândesc sau mă țin de cuvânt – asta, pe termen scurt și chiar mediu – pe termen lung s-a schimbat. După cincisprezece ani de politică, a devenit un brand faptul că Gabriel Oprea se ține de cuvânt. Și e o carte de vizită și pentru mine, și pentru partidul pe care îl conduc.

Gabriel Oprea
președinte UNPR

Întrebat de realizatorul emisiunii, Dan Andronic, de faptul că UNPR spijină atât guvernul lui Victor Ponta, cât și pe președintele Klaus Iohannis, dacă acest lucru pare a fi atitudinea unui politician cu un picior într-o tabără și cu celălalt în tabăra opusă, Gabriel Oprea a fost ferm. El a reiterat că UNPR a militat încă de acum 5 ani, de la înființare, pentru stabilitate politică și economică, dar mai ales pentru securitate și interes național. Oprea a subliniat că la UNPR nu se vorbește nici de dreapta, nici de stânga, ci de România.

Am spus întotdeauna că sprijinim Guvernul din care facem parte, ceea ce mi se pare corect. Și pe președintele României, indiferent cum îl cheamă, pentru că, de fapt, sprijinim România. În proiectele de securitate națională. Şi vreau să vă spun că, pentru mine, a fost extraordinar în momentul în care primul proiect major cu care și-a început cariera prezidențială, de președinte al României, a fost înzestrarea Armatei cu cei 2% din PIB. Pentru mine a fost un lucru extraordinar și îl susțin total.

Gabriel Oprea
președinte UNPR

Vicepremierul și-a amintit că acum 5 ani, când vorbea prima dată de interesul național al României, au fost voci care au râs de acest proiect. În actualul context de securitate, doctrina Franței, Germaniei, dar și altor țări europene s-a schimbat în cea a interesului naţional.

Oprea a povestit pentru prima dată cum și-a dat demisia din PSD și din funcția de ministru de interne în 2009, atunci când nu a fost lăsat să numească șefi ai structurilor importante din minister.

Eram şeful Departamentului de Apărare, Ordine publică şi Siguranţă Naţională. Am câştigat competiţia politică în mod democratic, iar oamenii au avut încredere în mine. E greu să câştigi o competiţie într-un partid în faţa şefului de atunci, domnul Mircea Geoană, care l-a sprijinit total pe domnul Cătălin Voicu. Am câştigat, şi credeţi-mă că a fost foarte important. Am ajuns ministrul de Interne, dar dincolo de om politic sunt şi militar. Ca om politic, pentru mine era un mare succes, eram a doua sau a treia oară ministru. În momentul în care se fac nominalizări într-o instituţie de forţă, secretari de stat sau şeful DIPI, celelalte instituţii ale statului, în speţă SRI, alte servicii, dau un aviz. Au venit tot felul de propuneri.

Unul din aceste nume, când a fost propus, avizele care au venit de la SRI şi de la alte servicii, au venit că sunt exponenţi ai crimei organizate. Vă daţi seama, România, un membru al UE, membru NATO. Vă daţi seama dumneavoastră, de abia intrasem în UE, în 2007. Făceam 100 de paşi înapoi. Oricum, vreau să ştiţi că a fost un moment critic pe linia securităţii naţionale şi un examen al nostru în faţa partenerilor internaţionali. Şi, în primul rând, în faţa parteneriatului strategic important cu SUA

Gabriel Oprea
vicepriministrul României

Gabriel Oprea a mai spus că a primit inclusiv amenințări de ordin personal la acea vreme. Ministrul a povestit că la ședința Biroului Permanent al PSD de atunci i-a anunțat pe toți colegii că numește mafia la Ministerul de Interne, după care a plecat. Alături de el au venit încă de atunci primarul sectorului 2, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu, cu care a început proiectul politic Uniunea Națională pentru Progresul României.

Atunci au venit lângă mine, treptat, câţiva parlamentari independenţi şi ştiţi ce am făcut? Nu am vrut să plec din Kiseleff, cum se spune, nici de-al dracului! În sensul că am luat clădirea aia mică, tot de acolo din Kiseleff… Mi-am făcut un proiect politic de interes naţional- când iarăşi a râs lumea de mine, acuma toţi vorbesc de interesul naţional- şi am construit bazele acestui proiect: Uniunea Naţională pentru Progresul României. Şi, vedeţi, cu bune, cu rele, cu greşeli, dar în cinci ani de zile, în mod indubitabil, am asigurat stabilitatea, atunci cu 33 de parlamentari, acuma cu 54, stabilitatea politică şi economică a României într-o perioadă grea

Gabriel Oprea
președinte UNPR

Oprea a mai spus că șeful FBI dar și alți parteneri din Europa sau din NATO au apreciat, în ultima vreme, că România, prin structurile de securitate și mai ales prin DNA, demonstrează că vrea să iasă din clasa corupților. Ministrul de interne a subliniat că angajații structurilor MAI lucrează cu DNA, cu DIICOT și au rezultate foarte bune în cadrul comunității de informații.

Nimic nu se poate face fără MAI, este instituția de bază. Noi sprijinim activitatea DNA, lucrăm în cadrul comunității de informații. Până la urmă lucrăm pentru România. Eu cred că lupta anticorupție este benefică pentru România, este benefică petru Statul Român, este benefică pentru obiectivul strategic al României de întărire a securității naționale și de a ne câștiga pe deplin statutul în cadrul Uniunii Europene. Eu sunt convins că, dincolo de calculele politice în UE, vom intra în Schengen, cel puțin cu primul pas: porturi și aeroporturi. Ce mă întrebați dvs. de spectacol sau nu, nu vreau să vă răspund aici. Vreau să vă spun doar că DNA este, în momentul de față, un exemplu acolo la Bruxelles sau acolo unde este acum poarta Europei și în relația cu Statele Unite, pentru drumul României pe mai departe care este un drum corect.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională

Gabriel Oprea este viceprim-ministru și ministru de Interne al României, președintele UNPR, al treilea partid parlamentar din România.

Sofia Marinescu
Andrei Tudor