16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 16:09

Gabriel Oprea: România și Turcia, doi piloni geostrategici ai NATO

spot_img

Ministrul afacerilor interne român s-a întâlnit cu omologul său turc

Oprea turc 2

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a avut, vineri, o întâlnire de lucru cu ministrului de interne al Republicii Turcia, Sebahattin Öztürk.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au abordat o serie de teme referitoare la cooperarea în domeniul afacerilor interne, apreciind stabilitatea parteneriatului între cele două țări.

Turcia, ca stat membru NATO, este un partener privilegiat al României în regiune, iar relaţiile noastre sunt fundamentate pe încrederea reciprocă şi solidaritate, confirmate inclusiv prin sprijinul pe care ţara noastră îl acordă Turciei spre integrarea europeană

Gabriel Oprea

În acest context, s-a convenit asupra necesității de a coordona cât mai eficient eforturile în plan bilateral, dar şi în parteneriat cu autoritățile din  Bulgaria şi Grecia.

În actualul context de securitate, România și Turcia reprezintă, în momentul de față, doi piloni geostrategici ai NATO. Țările noastre se află în imediata vecinătate a două surse majore de criză, cu impact pentru securitatea regională şi globală: bazinul Mării Negre şi Orientul Mijlociu extins. Tocmai de aceea, în cadrul discuțiilor de astăzi, am convenit asupra necesității de a ne coordona eficient eforturile atât în plan bilateral, cât şi în conlucrare cu partenerii noştri din Bulgaria şi Grecia

Gabriel Oprea

Totodată, s-au purtat discuții pe teme legate de combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere, fiind evidențiate rezultatele deosebite înregistrate în cadrul unor operaţiuni comune derulate cu partenerii turci, dar şi prin Centrul SELEC (Centrul Sud-est European de aplicare a Legii) de la Bucureşti.

Un alt subiect important discutat astăzi a fost migrația ilegală, context în care am convenit cu ministrul turc să susținem schimbul de bune practici şi experienţă pentru diminuarea presiunii migratorii din regiune, având în vedere că specialiştii români şi turci dispun de o expertiză îndelungată în ceea ce privește  migraţia, azilul și managementul frontierelor. Ca state riverane la Marea Neagră, ne preocupă găsirea unor soluții pentru a asigura stabilitatea, securitatea şi prosperitatea pe termen lung a acestei regiuni. Și sunt convins că acest deziderat se poate realiza prin consolidarea cooperării în cadrul organismelor şi organizaţiilor cu vocaţie regională şi internaţională din care facem parte

Gabriel Oprea

La rândul său, ministrul de interne Sebahattin ÖZTÜRK a subliniat importanța parteneriatului dintre autoritățile de aplicare a legii din România și din Turcia, mai ales în domeniul combaterii migrației ilegale și a traficului de droguri, apreciind ca importantă dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre ministerele de interne român și turc. De asemenea, ministrul de interne al Republicii Turcia a apreciat faptul că cele două state au viziuni comune cu privire la securitatea regională și globală, exprimate inclusiv în cadrul colaborării în NATO și SELEC.

Oprea_turc 1

Cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului pe teme de interes pentru siguranța și securitatea regională, în cadrul vizitei pe care vicepremierul Gabriel Oprea o va face în Republica Turcia.

Andrei Tudor