6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:01
No menu items!

Gabriel Oprea, primul bilanț al inundațiilor: Sute de persoane izolate sau aflate în situații critice au fost salvate

spot_img

Ministrul afacerilor interne a precizat că 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști intervin, miercuri, în zonele afectate de inundații, având ca prioritate evacuarea și salvarea oamenilor aflați în situații de risc

Oprea_MAI_SZ

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a prezentat miercuri un prim bilanț al acțiunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în zonele afectate de inundațiile care au lovit România în ultimele 48 de ore.

Potrivit ministrului, miercuri, 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști continuă să intervină în zonele afectate, având ca prioritate evacuarea și salvarea persoanelor aflate în situații de risc.

“Bilanțul” dezastrului provocat de apele revărsate arăta miercuri că peste 1.100 de locuințe din 63 de localități au fost inundate.

“În acest interval au fost salvate 400 de persoane izolate sau aflate în alte situații critice. În Vaideeni (județul Vâlcea), 210 oameni au fost evacuați. (…) Oamenii au fost cazati temporar în spații sigure, puse la dispoziție de autoritățile locale, sau la rude”, a mai precizat vicepremierul.

Marți, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) precizau că, prin dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea s-au luat toate măsurile pentru a se scoate de la Rezervele de Stat mai multe ajutoare pentru persoanele afectate de inundații, astfel: 3.200 kg conserve pateu, 4.860 kg conserve de carne, 24.300 litri de apă și 200 de seturi cuprinzând pături, saltele, cearceafuri și fețe de pernă.

În timp ce marți trei elicoptere ale MAI au intervenit în cele mai afectate zone, 60 de persoane fiind salvate, miercuri un elicopter al MAI a fost trimis la Rânca, într-o misiune de căutare și salvare a zece persoane rămase izolate.

“Pentru intervenție, avem la nevoie și zece aeronave, dintre care șase de tip SMURD. (…)Am primit de la Administrația Națională de Meteorologie noi avertizări Cod portocaliu pentru Caraș- Severin, Mehedinți și Dorj, care vor fi menținute, probabil, până vineri dimineața. Acțiunile MAI în zonele afectate vor continua”, a adăugat ministrul Gabriel Oprea.

Potrivit acestuia, în urma inundațiilor, o persoană a murit, marți, în județul Argeș, în timp ce alte trei sunt în continuare dispărute, fiind căutate de autorități.

Ministrul afacerilor interne a mai spus că miercuri intervin peste 2.000 de pompieri, jandarmin şi poliţişti, iar suplimentar sunt pregătite alte 2.500 de forţe.

Vicepremierul a mai arătat că a vorbit cu ministrul apărării, Mircea Duşa, care a spus că Armata este pregătită să intervină în sprijinul oamenilor sinistaţi.

Redăm integral declarația vicepremierului Gabriel Oprea:

Potrivit sarcinilor primite de la premierul Victor Ponta, în ultimele 24 de ore efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit cu forțe suplimentare, dar și cu elicoptere și mijloace tehnice pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și pentru diminuarea efectelor inundațiilor.

 Am dispus, în acest sens, mobilizarea a peste 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști, care au intervenit în cursul zilei de ieri și azi-noapte, având ca prioritate salvarea și evacuarea persoanelor aflate în situații de risc cauzate de inundații.

De asemenea, am dispus să fie pregătite forțe suplimentare din județele limitrofe celor aflate sub avertizările meteo-hidrologice.

În cursul zilei de marți, 29 iulie, forțele MAI au acționat în 63 de localități din cele 10 județe afectate de inundații: Alba, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman Vâlcea și Sibiu.

Peste 1.100 de locuințe din aceste localități au fost inundate.

În urma intervențiilor M.A.I., în acest interval de timp, au fost salvate 400 de persoane, care fie rămăseseră izolate, fie s-au aflat în alte situații critice.

Dintre aceste persoane salvate, numai în localitatea Vaideeni din județul Vâlcea 210 oameni au fost evacuați preventiv și scoși din zonele de risc.

Pe lângă persoanele evacuate de către structurile pentru situații de urgență, în mai multe localități oameni aflați în zone de risc și-au părăsit casele și au fost cazați temporar în spațiile sigure puse la dispoziție de către autoritățile locale sau la rude.

Am dispus scoaterea de la Rezervele de Stat a unei cantități importante de alimente și apă potabilă (peste 8.000 kg conserve și peste 24.000 litri de apă), dar și 200 de seturi de pături și saltele.

Peste 2 tone de ajutoare au fost transportate cu un elicopter în după-amiaza zilei de marți pentru familiile din localitatea Vaideeni, jud. Vâlcea.

În cursul zilei de ieri, acolo unde condițiile meteorologice au permis, au fost desfășurate misiuni aeriene cu elicopterele Inspectoratului General de Aviație, care au decolat din București și din Cluj pentru a interveni în cele mai afectate județe: Gorj și  Vâlcea. 

 Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne au operat ieri în zonele cele mai grav afectate reușind să salveze peste 60 de persoane.

Și la acest moment, forțele MAI desfășoară operațiuni de căutare ale persoanelor dispărute.

Avem în intervenție aproape 2.000 de pompieri, jandarmi și polițiști, la care se pot adăuga, în funcție de dinamica situației, alte 2.500 de forțe.

Acțiunile de intervenție sunt concentrate în județele Gorj, Dolj, Dâmbovița, Vâlcea, Argeș și Teleorman. Pentru intervenție, în caz de nevoie, avem la dispoziție și 10 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, dintre care 6 de tip SMURD. Deja un elicopter operează în aceste momente în zona Rânca, într-o operațiune de căutare și salvare a 10 persoane.

 Am discutat și cu domnul ministru Mircea Dușa și MApN ne poate sprijini cu forțe și elicoptere, la nevoie.

 În urmă cu puțin timp, am primit de la Administrația Națională de Meteorologie o avertizare de Cod Portocaliu pentru județele Caraș Severin, Mehedinți și Dolj și de Cod Galben pentru județele Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara și Timiș – avertizări care vor fi menținute cel mai probabil până vineri dimineață.

 În aceste condiții, conform dispozițiilor premierului Victor Ponta și competențelor Ministerului Afacerilor Interne, în următoarele zile acțiunile noastre vor fi menținute cu aceeași intensitate, principalul obiectiv fiind acela de salvare de vieți omenești.

R.D.