10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 2:04

Gabriel Oprea: Peste 36.000 de angajați ai MAI vor asigura, zilnic, ordinea publică, de Paște

spot_img

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a susținut joi dimineață o videoconferință cu prefecții și șefii structurilor din Ministeul Afacerilor Interne, pe tema măsurilor dispuse pentru asigurarea ordinii publice de sărbători

oprea_mai

Peste 36.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura ordinea, zilnic, de vineri până luni, ordinea și liniștea publică, în perioada sărbătorilor de Paște. Măsurile au fost anunțate joi dimineață, într-o videoconferință cu prefecții și cu șefii structurilor din MAI, de vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea.

Am decis să ne vedem astăzi, în această formulă, pentru a pune la punct ultimele detalii ale Planului general de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe timpul Sărbătorilor de Paşti, document pe care l-am iniţiat şi l-am semnat încă de luna trecută.

Sunt aici secretarii de stat, şefii de arme, conducerea ministerului şi, prin sistem videoconferinţă, prefecţii şi toţi şefii structurilor teritoriale ale ministerului. Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii care ar putea tulbura aceste sărbători.

Începând de mâine (vineri – n.r.) şi până luni, inclusiv, vor fi la datorie, zilnic, peste 36.000 de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri și alţi lucrători din alte structuriale Ministerului Afacerilor Interne care vor avea ca misiune asigurarea climatului de normalitate și siguranță în întreaga ţară.

Principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne vizează asigurarea măsurilor de ordine publică, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, în special a celor cu violenţă, şi gestionarea situațiilor de urgență, incluzând aici şi intervenţiile medicale ale SMURD.

Alte priorităţi ale dispozitivelor mobilizate de sărbători sunt fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor de circulație şi reducerea timpului de așteptare la punctele de frontieră.

Aproape 11.000 de polițiști vor acționa, la nivel național, suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea și siguranța cetăţenilor.

De asemenea, în stradă vor fi 1.800 de polițiști rutieri, sprijiniți de 6.800 de polițiști de ordine publică, întrucât ne așteptăm ca, începând de mâine, valorile de trafic să crească semnificativ, având în vedere că mulţi români îşi petrec această minivacanţă în staţiuni montane sau la rude din alte localităţi.

Poliţia Română va avea în teren 415 radare pentru a-i descuraja şi sancţiona pe cei care pun în pericol siguranţa în trafic.

În aceste zile, în parteneriat cu polițiile din Ungaria și Bulgaria, vor avea loc acțiuni ,,în oglindă” de monitorizare a traficului rutier pe drumurile care fac legătura cu punctele de trecere a frontierei.

Cu toţii ne dorim să nu avem tragedii pe drumurile publice şi este obligaţia noastră să luăm toate măsurile preventive.

Pentru a sprijini misiunile Poliţiei, am dispus ca un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie să desfășoare misiuni de supraveghere a traficului rutier de pe cele mai aglomerate rute.

Vreau să profit de prezenţa dumneavoastră, a presei, aici pentru a recomanda conducătorilor auto să circule prudent și să se informeze din timp cu privire la eventualele rute ocolitoare în cazul traseelor aglomerate. Atenţie mare la drumurile montane, unde mai sunt zone acoperite de zăpadă, şi unde sunt necesare anvelope de iarnă!

Doamnelor şi domnilor,

Ca de fiecare dată, în preajma sărbătorilor, se intensifică activitatea comercianţilor de produse alimentare şi, implicit, creşte riscul de a avea pe piaţă produse expirate sau contrafăcute, depozitate în condiţii improprii, care pun în pericol sănătatea oamenilor.

De la începutul acestei luni, Poliţia, împreună cu Direcțiile Sanitar – Veterinare și alte structuri specializate ale statului, și-au intensificat controalele în piețele agroalimentare și în centrele comerciale pentru prevenirea și identificarea situațiilor de risc pentru sănătatea publică.

La nivel național, în ultima săptămână au fost efectuate peste 7.800 de controale la comercianţi, fiind înregistrate 207 dosare penale și aplicate 3.881 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 5 milioane de lei.

În urma acestor acțiuni, au fost confiscate sau indisponibilizate aproape 156 de tone de produse alimentare fără documente legale, precum și 2 milioane de litri de vin.

Aceste acţiuni vor continua şi în zilele care au mai rămas până la Paşte.

Pentru întărirea climatului de ordine publică şi pentru prevenirea infracţiunilor judiciare stradale, în aceste zile de sărbătoare, efectivele de jandarmi vor fi suplimentate, ajungând, la o medie zilnică de peste 6.000 de jandarmi în misiune.

Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine publică, acționând în principal în preajma bisericilor, a mănăstirilor, acolo unde se vor desfăşura manifestări religioase, dar şi în zonele cu potenţial criminogen ridicat.

În stațiunile montane şi pe traseele turistice avem mobilizaţi 259 de jandarmi montani care, alături de serviciile Salvamont, sunt pregătiți să intervină pentru ajutorarea celor aflaţi în situaţii dificile.

Stimaţi colegi,

Suntem în luna aprilie, dar în cele mai multe dintre staţiunile montane este încă zăpadă. Ne aşteptăm la un aflux de turişti în aceste stațiuni şi trebuie să fim pregătiţi să-i sprijinim pe cei care   s-ar putea aventura pe trasee încă nedeschise sau care pornesc la drum fără echipament corespunzător.

Siguranţa oamenilor este principala noastră prioritate. Şi, tocmai de aceea, pentru următoarele zile am suplimentat şi forţele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Zilnic, vor fi la datorie peste 4.100 de pompieri, pregătiţi să acţioneze pentru gestionarea oricărei situații în care viața oamenilor este pusă în pericol.

O altă componentă importantă a activităţii pompierilor în aceste zile este prevenirea. Pentru respectarea obligaţiilor legale pe linie de Prevenire şi Stingere a Incendiilor, în această săptămână, pompierii au efectuat peste 2.500 de controale la lăcaşuri de cult, hoteluri, pensiuni, unităţi comerciale şi spaţii cu aflux mare de persoane.

Aceste misiuni vor continua până la sfârşitul săptămânii, urmând a fi identificate și înlăturate cauzele potenţial generatoare de incendiu, precum instalaţiile electrice improvizate sau cu defecțiuni. Din punct de vedere operativ, în noaptea de Înviere, peste 2.300 de pompieri vor fi în misiune în zona mănăstirilor și a bisericilor unde se vor oficia slujbele de Paști.

Pentru asigurarea intervenţiilor medicale de urgenţă, vor fi disponibile, în fiecare zi, 285 de echipaje SMURD și 745 de echipaje de ambulanţă, în întreaga țară.

De asemenea, pentru această perioadă, sunt pregătite 13 elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne care vor asigura misiunile aero-medicale.

O atenţie deosebită vă cer să o acordați zonelor în care s-ar putea produce inundaţii ca urmare a ploilor din ultimele zile. Aşa cum probabil vă amintiţi, sărbătorile de Paşte de anul trecut au fost marcate de inundaţii care au afectat zone importante din ţară şi a fost nevoie de intervenţia noastră pentru ajutorarea oamenilor.

De aceea, domnilor şi doamnelor prefecţi, vă cer dumneavoastră, dar şi şefilor inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, să urmăriți cu atenţie evoluţia fenomenelor meteorologice, pentru a acționa la timp, dacă și unde va fi nevoie.

Stimaţi colegi,

Aşa cum ne-am obişnuit, de sărbători, românii care muncesc în străinătate se întorc acasă, la familii, alţii îşi petrec minivacanţa în străinătate.

De altfel, încă de la începutul acestei săptămâni, valorile de trafic au înregistrat creșteri, în special în punctele de trecere de la frontiera de Vest.

Am cerut conducerii Poliţiei de Frontieră să ia toate măsurile pentru ca timpul de tranzit la trecerea graniţei, să nu fie mai mare decât este absolut necesar.

Pentru realizarea unui control operativ și fluent dar și pentru evitarea aglomerărilor, în aceste zile vor fi la datorie aproximativ 3.000 de polițiști de frontieră.

Totodată, în funcție de valorile de trafic, numărul arterelor de control din punctele de trecere a frontierei va fi mărit, astfel încât timpul de aşteptare să fie cât mai redus.

 

Doamnelor si domnilor, stimaţi colegi

Pentru cei mai mulţi dintre români urmează câteva zile libere binemeritate, alături de familie sau prieteni. Pentru Ministerul Afacerilor Interne urmează zile de mobilizare maximă.

Acestea sunt momentele care fac diferenţa dintre militari, funcţionarii cu statut special şi alţi lucrători din sistemul public. De aceea, este normal să ne batem, în sensul bun al cuvântului, pentru ca angajaţilor din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale să le fie respectate toate drepturile. Pentru că aceşti oameni muncesc şi îşi fac datoria aşa cum se cuvine, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, indiferent că este sâmbătă, duminică sau sărbători legale.

Pentru acest efort le mulţumesc tuturor poliţiştilor, tuturor pompierilor, jandarmilor, poliţiştilor de frontieră şi angajaţilor celorlalte structuri operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Aceștia sunt oameni de al căror efort comun depinde liniştea acestor sărbători. 

Îi asigur pe români că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne am luat toate măsurile preventive, pentru ca aceste sărbători să fie sărbători liniștite.

Pentru asigurarea unui climat sporit de siguranță și securitate avem în teren un număr mare de forțe, dar şi rezerve cu care putem interveni suplimentar dacă situaţia o va impune.

Misiunile complexe din aceste zile vor fi coordonate de Centrul Naţional de Conducere Integrată, care funcționează permanent, 24 de ore din 24, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ca de fiecare dată, atât și eu cât şi secretarii de stat, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, vom fi aici în permanentă legătură cu dumneavoastră.

Stimaţi colegi,

Paştele este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, aşa că urez Sărbători Fericite tuturor angajaţilor ministerului.

Vreau ca, atât eu cât şi conducerea ministerului, să urăm Paști Fericit tuturor românilor, să aibă Sărbători Fericite alături de cei dragi!

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

R.D.