luni, 25 ianuarie 2021 - 10:24

Gabriel Oprea: Peste 12.000 de forţe de ordine, mobilizate în ţară pentru meciul România-Ungaria

Italia anunță măsuri împotriva Pfizer și AstraZeneca din cauza întârzierilor la livrarea vaccinurilor

Italia va lua măsuri legale împotriva companiilor Pfizer şi AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrarea de vaccinuri anti-Covid. Anunțul a fost făcut duminică de...

Redeschiderea școlilor, sub semnul întrebării. Personalul din grădinițe are prioritate la vaccinare

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, duminică seară, despre redeschiderea școlilor. El a explicat că decizia finală va fi luată, pe 2 februarie, împreună...

Se întorc ninsorile. Cod portocaliu de viscol până luni dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de viscol în zonele înalte din Carpații Meridionali.  Codul portocaliu de viscol intră în vigoare...

Anchetă epidemiologică extinsă în cazul focarului de la școala din Capitală. Încă 11 probe au fost recoltate

Direcția de Sănătate Publică București a anunțat, duminică, că a decis să extindă ancheta epidemiologică în cazul focarului de la Școala Gimnazială nr. 28,...

Vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, a precizat că misiunea jandarmilor și polițiștilor se va încheia abia în momentul în care ultimii suporteri unguri vor ieşi din ţară, în această noapte, iar cei români vor ajunge la casele lor

Oprea_MAI_SZ

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a anunțat, sâmbătă, că la nivel naţional sunt mobilizați peste 12.000 de jandarmi, poliţişti şi poliţişti de frontieră, pentru  a asigura ordinea şi siguranţa publică în contextul meciului România-Ungaria.

Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a susținut sâmbătă, la sediul MAI, o declarație de presă despre măsurile privind meciul de fotbal România-Ungaria.

Ministerul Afacerilor Interne desfășoară astăzi, așa cum știți, o misiune de asigurare a ordinii și siguranței publice în contextul meciului de fotbal România –Ungaria.

Vreau să vă asigur că am dispus mai multe măsuri speciale pentru limitarea oricăror forme de violență care ar putea să apară între suporterii participanți la acest meci.

Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum, demonstrează seriozitatea cu care ministerul de interne și structurile din subordine tratează această misiune.

În primul rând, așa cum probabil ați constatat, dispozitivul de ordine publică implicat în această misiune a fost dimensionat la un nivel care să descurajeze și să prevină apariția oricăror acte de violență în spațiul public, de natură să pună în primejdie viața oamenilor.

Peste 12.000 de jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră sunt implicați în această misiune care se va încheia abia în momentul în care ultimii suporteri unguri vor ieși din țară, în această noapte, iar cei români vor ajunge la casele lor.

Ținând seama și de experiența anului trecut, de această dată am decis ca traseul de deplasare al trenului cu suporterii unguri să nu traverseze sau să staționeze în gări importante din țară, unde orice act de violență ar fi putut afecta cetățenii.

Trenul cu suporteri unguri a fost însoțit permanent pe durata deplasării de 50 de polițiști, iar la fiecare oprire au existat dispozitive importante ale forțelor de ordine publică. Pe întreg traseul de deplasare prin țară a grupurilor de suporteri unguri, am mobilizat 1.500 de jandarmi și peste 4.500 de polițiști.

De asemenea, am decis ca punctul de oprire în București să fie Gara Băneasa, o stație CFR unde nu există un trafic important de călători, diminuând astfel riscul apariției unor altercații, așa cum, din păcate, s-a întâmplat anul trecut în Gara de Nord.

De data aceasta niciun act de violență nu s-a înregistrat la debarcarea suporterilor din tren. La sosire, am organizat preluarea acestora, realizând inclusiv verificări asupra obiectelor aflate asupra lor.

O altă decizie luată a fost aceea de a asigura transportul în mod organizat al suporterilor unguri, de la intrarea în București, direct la stadion, într-o zonă constituită și asigurată cu pază, pentru suporterii oaspeți.

Așa cum probabil vă amintiți, anul trecut au existat incidente violente în zona Centrului Vechi al Bucureștiului, pe fondul consumului exagerat de alcool și tocmai de aceea am luat această decizie.

De altfel, peste tot în Europa și inclusiv în Ungaria, suporterii care vin la un asemenea meci de fotbal sunt conduși direct la stadion, tocmai ca măsură de siguranță.

O altă decizie a fost aceea de a asigura o serie de trasee speciale de deplasare ale grupurilor de suporteri și însoțirea lor permanentă, cu efective importante de jandarmerie și poliție. Am separat total traseele de deplasare și de acces în stadion, atât pentru suporterii români, cât și pentru cei unguri.

Astăzi am dispus ca, pe lângă forțele de poliție și jandarmerie, să existe și o componentă aeriană de supraveghere a deplasării coloanelor de autocare cu suporteri. În acest sens am ordonat ca un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne să supravegheze din aer desfășurarea acestei misiuni.

Ca de fiecare dată, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activat Centrul Operațional de Comandă, de unde se monitorizează desfășurarea misiunilor și unde se pot lua decizii rapide în funcție de dinamica acestora.

O altă componentă importantă a fost aceea de a asigura prezența forțelor de ordine, în special ale Poliției Rutiere și ale Poliției de Ordine Publică, pe traseele de deplasare ale autocarelor cu suporteri în întreaga țară.

Din informațiile noastre, peste 1.200 de suporteri unguri au ales această cale de deplasare către București.

Vă informez că până în prezent am înregistrat un incident la Miercurea Ciuc, unde pe fondul consumului de alcool, un grup de suporteri unguri au tulburat ordinea publică, fiind sancționați contravențional.

Totodată, au fost sancționați și doi suporteri români sosiți astăzi în București, care au aruncat cu petarde în Gara de Nord.

De asemenea, a existat un incident la Comarnic, unde câțiva suporteri unguri au spart geamul unui autoturism în care se aflau cetățeni români.

Suporterii respectivi au fost identificați, iar poliția va aplica, față de ei, măsurile legale.

Până la acest moment, apreciez că cei peste 12.000 de polițiști și jandarmi implicați în misiune și-au făcut datoria, iar acest lucru îl cer de la ei și în continuare.

Din partea autorităților române nu va exista nicio toleranță față de încălcarea legii, iar acest lucru a fost transmis din timp, inclusiv autorităților din Ungaria și reprezentanților suporterilor unguri.

Aceeași atitudine fermă o vom avea și față de suporterii români care depășesc limitele legii sau care vor încerca să incite la violență.

Pentru că mai sunt câteva ore până la începerea meciului, vreau să asigur cetățenii Capitalei, precum și pe cei care se vor afla diseară pe stadion că principalul nostru obiectiv este acela de a elimina orice risc în ceea ce privește posibile acte de violență.

Recomand tuturor celor care vor fi prezenți în această seară pe Arena Națională să respecte indicațiile forțelor de ordine și să înțeleagă că prezența acestora este necesară pentru siguranța tuturor.

Am cerut șefilor Jandarmeriei, Poliţiei și Poliției de Frontieră să se implice personal în buna desfășurare a acestei misiuni și am convingerea că, din punct de vedere al măsurilor de ordine și siguranță publică, lucrurile vor funcționa așa cum trebuie.

Recomand galeriilor de suporteri să rămână în limitele legale și să nu denatureze, prin acțiunile lor, desfășurarea acestui eveniment sportiv.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

D.M.

RĂZBOIUL DIN POLIȚIA CAPITALEI. Șeful Poliției din Centrul Vechi: Au greșit să plătească! Dar care a fost temeiul legal al filajului?

Comisarul Cristian Ghica, șeful Secției de poliție din Centrul Vechi, susține că este o greșeală faptul că patru procurori și Radu Gavriș, adjunctul șefului...

Proteste la Guvern și Președinție, de Ziua Micii Uniri. Se cer salarii si pensii mai mari

Sindicalişti din diferite sectoare de activitate şi pensionari civili şi militari protestează, duminică, de Ziua Micii Uniri, faţă de deciziile luate de autorităţi în...

AstraZeneca reduce la mai puțin de jumătate livrările de vaccin către UE. Care vor fi consecințele pentru România

După ce Pfizer şi-a redus livrările de vaccin către UE săptămâna trecută, acum a venit rândul AstraZeneca. Compania farmaceutică a anunţat că nu va...

Bucureșteanul depistat cu noua tulpină de coronavirus a infectat încă 9 persoane. Focarul, la o școală din Capitală

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că 9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri...

Vaccinul anti-COVID are o singură contraindicație categorică. Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă...