12.4 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 20:45

Gabriel Oprea, la Ziua Poliției de Frontieră: Aderarea României la Schengen, în beneficiul cetățenilor europeni

spot_img

Vicepremierul pentru securitate națională a participat, vineri, la festivitatea organizată de Ziua Poliției de Frontieră

oprea_mai

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a precizat, vineri, la festivitatea organizată cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră, că România poate fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen. În plus, în opinia acestuia, o decizie politică pentru aderarea României la Schengen va fi nu doar în beneficiul românilor, ci și în beneficiul cetățenilor europeni și, cu siguranță, al tuturor partenerilor României din UE.

Este o mare onoare pentru mine, pentru Guvernul României, pentru conducerea Ministerului de Interne să fim prezenţi în astfel de ocazii de ziua dumneavoastră. Poliţia de Frontieră este o instituţie pe care eu, personal, o apreciez ca fiind extrem de specializată și extrem de eficientă.

Aceste două calități definesc activitatea dumneavoastră, a poliţiştilor de frontieră români, peste 13.000 de colegi, a căror misiune este nu numai de a apăra granițele României, dar și granițele Uniunii Europene.

Profesionalismul Poliției de Frontieră Române este recunoscut nu numai de colegii noștri din celelalte instituții din domeniul securității naționale, apărare, ordine publică şi siguranță naţională, dar și de partenerii noștri internaţionali, atât din Uniunea Europeană, cât și de cei din NATO.

În urmă cu câteva zile, împreună cu conducerea ministerului, cu partenerii noștri americani, am participat la inaugurarea unui sistem modern de detecție a materialelor radioactive la Aeroportul Otopeni. Am fost plăcut impresionat de aprecierile extrem de pozitive ale oficialilor și partenerilor noștri americani. La fel suntem apreciați de colegii și partenerii noștri pentru contribuțiile din FRONTEX, toate misiunile din Marea Mediterană, sau de către vecinii noștri europeni de la Marea Neagră, și avem foarte multe exemple pe care le putem continua.

Din punct de vedere geostrategic, Poliția de Frontieră securizează frontiera de est a Uniunii Europene, peste 1.100 de kilometri, din cei peste 2.070 care reprezintă întreaga frontieră externă gestionată de România, și face acest lucru cu seriozitate, cu devotament și cu foarte mult profesionalism, având tehnologia și tehnica cea mai modernă.

Pe lângă sistemul performant de detecție a materialelor radioactive, la nivelul Guvernului am adoptat recent înființarea unei Unități Naționale de Informații privind pasagerii care utilizează aeroporturile din România, țara noastră alăturându-se celorlalte state europene care vor implementa astfel de măsuri suplimentare de securitate pentru a spori siguranța cetățenilor români și, bineînțeles europeni.

În plus, nu trebuie să uităm că în punctele de trecere a frontierei se lucrează după regulile Schengen, există acces la bazele de date Schengen și se cooperează în centre comune de contact,ceea ce face ca România să poată fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen.

Aceste argumente, precum și actualul context destul de complicat de securitate din regiune, mă fac să cred că dacă va exista o decizie politică pentru aderarea României la Schengen, aceasta va fi nu doar în beneficiul românilor, ci și în beneficiul cetățenilor europeni și, cu siguranță, al tuturor partenerilor noștri din Uniunea Europeană.

Stimați colegi, stimați invitați,

Așa cum știți, am susținut mereu și susțin integritatea, loialitatea, profesionalismul colegilor noştri din Ministerul Afacerilor Interne și așa cum am făcut-o de fiecare dată, vreau încă o dată să-i felicit pe colegii noștri care au dovedit că integritatea este un reper de cinste pentru Poliția de Frontieră Română.

Vreau în încheiere, cu ocazia celor 151 de ani de când existați ca instituție, să vă felicit domnule inspector general Buda pentru tot ceea ce faceți, vreau să-i felicit pe toți colegii prezenți aici în sală, dar și pe acei mulți anonimi serioși, cinstiți care își fac datoria. Noi cei aflați vremelnic în funcție de decidenți politici ne batem pentru sectorul de securitate națională – apărare, ordine publică și siguranță națională – coloana vertebrală a statului român, în care românii au cea mai mare încredere. Am demonstrat datorită întregului sistem de securitate națională prin ceea ce am făcut,  mai ales în ultimul timp, că România este o țară sigură, o țară care își îndeplinește toate misiunile internaționale și este respectată de partenerii noștri internaționali. Este un lucru extraordinar.

În încheiere, încă o dată vreau să vă felicit, să afle toată țara că sunteți serioși, profesioniști, cinstiți și vreau să vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru România și poporul român.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne

Un ofițer și un subofițer au primit distincția “Polițistul de frontieră al Anului”

În cadrul aceleiași festivități, un comisar șef și un agent au primit de la Gabriel Oprea distincția de “Poliţist de Frontieră al Anului”.

Astfel, comisarul șef Daniel – Ghiță Nistor, de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei,a fost premiat după ce a refuzat 80.000 de euro pe lună mită, contribuind la anihilarea unei grupări de contrabandiști de țigări.

La rândul lui, agentul șef adjunct Adrian – Neculai Pața, de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iași, a avut o contribuţie esențială la destructurarea unei reţele de contrabandiști care acționa nu doar pe teritoriul României, ci și pe teritoriul Republicii Moldova.

Sub autorizarea procurorului, agentul a contribuit la descoperirea a 10.725 pachete de ţigări și la reținerea unui cetățean român și a cinci persoane din Republica Moldova. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor patru autoturisme folosite în activitatea infracţională.

Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă

R.D.