vineri, 4 decembrie 2020 - 1:43

Gabriel Oprea, la bilanțul Poliției: Anul 2014 a fost greu, cu două procese electorale bine gestionate

Cercetătorii redau vederea pierdută la șoareci, printr-o intervenție genetică de reîntinerire a celulelor

Își amintesc celulele vechi și deteriorate cum era să fii tânăr? O echipă de cercetători de la Harvard afirmă că a reprogramat neuronii în...

Iohannis îndeamnă românii să meargă la urne indicându-le să voteze PNL

Președintele Klaus Iohannis încalcă din nou prevederile constituționale și se situează în afara poziției de arbitru pe scena politică, făcând campanie și îndemnând electoratul...

Sinucidere la ATI: un pacient cu covid și-a luat viața, spânzurându-se

Un bărbat infectat cu Covid 19 s-a spânzurat într-un salon ATI al Spitalului Județean din Galați, cazul fiind investigat de poliție pentru infracțiunea de...

Germania și Huawei: câtă încredere și cât control?

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Strategia germană privind rolul concernului tehnologic chinez Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G, pare să se apropie de forma finală. Ministrul federal de...

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, a precizat că, pentru Poliția Română, în 2014, o zi a însemnat în medie 760 de intervenţii rapide la evenimente, mii de apeluri de urgență și de controale

Gabriel Oprea_MAI

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a declarat joi, la bilanțul Poliției Române, că, deși nu au existat situații de criză majoră, anul 2014 nu a fost ușor, cu două procese electorale bine gestionate, dar și cu schimbări în sistemul judiciar românesc.

Potrivit ministrului, pentru Poliția Română, o zi a însemnat, în medie, 760 de intervenţii rapide la evenimente, 300 de acțiuni cu efective mărite, peste 2.300 de controale directe, aplanarea a 460 de situații potențial conflictuale și peste 3.700 de apeluri de urgență preluate și gestionate. Toate într-un regim de muncă de 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Bilanțul Poliției Române este, probabil, cea mai relevantă radiografie a situației la zi privind siguranța și securitatea cetățenilor români. Spun asta în condițiile în care Poliția Română, prin competențele pe care le are și prin numărul posturilor existente, în jur de 60.000, este principala forță a Ministerului Afacerilor Interne.

Toate datele prezentate de inspectorul general, șeful Poliției Române, domnul Tobă, demonstrează menținerea unui trend constant de scădere a infracționalității din România. Din punctul meu de vedere, înseamnă că Poliția Română reprezintă, astăzi, un veritabil factor de stabilitate și securitate în plan intern.

Efectele în planul securității interne, după atentatele teroriste din Franța, au readus, pe bună dreptate, tema siguranței cetățenilor europeni pe agenda fiecărui minister de interne și a fiecărei Poliții europene.

O spun încă o dată, este nevoie, mai mult ca niciodată, de o dezbatere publică cu toți actorii, mă refer la reprezentanții societății civile, servicii de informații, Guvern, reprezentanții partidelor politice parlamentare, mediul academic, pe următoarele paliere: întărirea siguranței cetățenilor români, respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români dar și întărirea securității naționale a României.

Dacă România este astăzi un stat sigur, stabil, și o recunosc și partenerii noștri internaționali că este un stat care generează stabilitate și securitate în zonă, aceasta se datorează pe bună dreptate, în special instituțiilor din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.

Iar românii au încredere în domeniul securității naționale, în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale.

În anul 2014 nu au existat situaţii de criză majoră, din punct de vedere al ordinii publice. Nu am avut un an al violenţelor sau al fenomenelor infracţionale profunde. Şi pentru aceasta trebuie felicitate şi încurajate instituţiile de forţă ale statului.

Dar, în plan operativ, din punct de vedere al misiunilor Poliţiei Române, anul 2014 nu a fost un an uşor, stimaţi colegi. Un an cu două procese electorale foarte bine gestionate din punct de vedere al ordinii publice, un an al schimbărilor în sistemul judiciar românesc, generate de punerea în aplicare a noilor coduri, cel penal şi cel de procedură penală, şi un an al acţiunilor în forţă împotriva evaziunii fiscale, corupţiei sau infracţiunilor din domeniul economic-financiar.

Pentru Poliția Română, o zi a anului 2014, a însemnat, în medie: 760 de intervenții rapide la evenimente, 300 de acțiuni cu efective mărite, peste 2.300 de controale directe, aplanarea a 460 de situații potențial conflictuale și peste 3.700 de apeluri de urgență preluate și gestionate. Toate acestea, într-un regim de muncă 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.

Rezultatele pozitive ale Poliției Române trebuie privite și ca un rezultat al unei cooperări tot mai profunde și mult mai eficiente cu structurile informative ale statului, dar și cu instituțiile din domeniul securității naționale. Aceste mecanisme de colaborare s-au dezvoltat foarte mult și prin funcționarea Grupului Interministerial Strategic pentru combaterea macrocriminalității și întărirea siguranței cetățeanului român. Coordonez acest grup în calitate de vicepremier pentru securitate națională.

 Acești oameni din întreg domeniul de securitate națională își fac datoria cu onoare și respect pentru meseria de polițist, oameni care pe bună dreptate trebuie sprijiniți, logistic, din punct de vedere al respectării drepturilor și al recunoașterii meritelor celor care fac performanță.

Pentru al doilea an consecutiv, bugetul Poliției Române a înregistrat o creștere valorică de 2% iar acest lucru ne-a permis să rezolvăm mai multe lucruri. Mă refer la achitarea restanțelor financiare ale cadrelor, la plata drepturilor de echipament, drepturi logistice, multe lucruri care nu se făceau până acum și care creau o mare problemă în rezolvarea misiunilor de zi cu zi ale polițiștilor români.

 În premieră pentru Ministerul Afacerilor Interne, fiindcă toți suntem oameni și avem nevoie de camaraderie, am angajat  soțiile unor colegi care au murit în misiune. Am făcut acest lucru și la Armată – acesta este principiul de bază în structurile de forță ale statului – solidaritate și camaraderie.

 Asta îți dă încrederea în sistem și în statul român. Mai ales la greu. Am inclus în școlile ministerului copiii unor cadre ai căror părinți au murit în misiuni și vor să urmeze o carieră asemănătoare cu cea a părinților lor.

Săptămâna trecută, și este bine că ne aud toți colegii în sistem videoconferință, am semnat ordinul prin care munca prestată în zilele libere, sărbători legale se va plăti cu un spor de 75%, o măsură pentru care m-am luptat foarte mult anul trecut, inclusiv în Parlament.

După aproape 9 ani, am lansat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne un program de achiziții de mașini pentru munca operativă, și la nivelul Poliției am predat până acum mai mult de 250 de autospeciale noi dar urmează alte 2.386 de autoturisme şi motociclete.

Salut prezența la acest eveniment a reprezentanților organizațiilor sindicale din poliție, cu care, împreună, într-o concepție unică, strategică, ca o echipă, ne batem, în sensul bun al cuvântului, să rezolvăm aceste probleme. Și vreau să le mulțumesc pentru acest lucru!

Prin rolul pe care îl are, Poliția Română este, pe bună dreptate, cea mai vizibilă structură a ministerului nostru. Este interfața în relația cu românii, cu cetățenii. Aceasta generează și o percepție directă a publicului față de instituția noastră, față de Ministerul Afacerilor Interne.

 Câteodată, când spui polițist, spui Ministerul Afacerilor Interne.

Stimați colegi, românii au încredere în Poliția Română. În același timp trebuie să dovedim întotdeauna că suntem oameni, au spus-o și colegii noștri de la Parchetul General, de la DNA, să nu uităm să dăm dovadă de solidaritate și de camaraderie, să nu uităm de onoare și respect pentru lege. Să nu uităm, mai ales cei care sunt șefi, și am spus-o și la Bilanțul Poliției de Frontieră, că ordinele nu se dau numai din birou. Trebuie să știi să faci, când spui “Faceți ca mine!”, dacă vrei să ai credibilitate și autoritate. Acestea se câștigă foarte greu și se pierd într-o secundă.

Eu vreau să vă felicit pentru munca dumneavoastră de anul trecut, este clar din bilanțul dumneavoastră, că este o creștere a siguranței în România, într-o perioadă grea, mai ales, din punct de vedere al gradului de securitate în regiune și la nivel mondial.

Vreau să-i mulțumesc domnului Inspector General Tobă, vreau să mulțumesc echipei de conducere, dar în primul rând vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, polițiștilor, celor cu care suntem în sistem de videoconferință, până în cel mai îndepărtat colț din țara. Am mare încredere în dumneavoastră și vreau să vă urez succes în misiunile dumneavoastră prezente și viitoare.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

R.D.

Duel de mahala între Ponta și Cioloș. VIDEO

Cei doi candidați la alegerile parlamentare Victor Ponta și Dacian Cioloș, lideri ai partidelor Pro România și USR-PLUS, foști premieri ai României, au avut...

OMS ia în calcul „certificarea electronică” a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă statelor să elibereze „pașapoarte de imunitate” pentru cei care și-au revenit din COVID-19, dar investighează perspectivele utilizării certificatelor...

Judecătorul Bogdan Mateescu, noul șef al CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac în funcția de vicepreședinte. Judecătorul Bogdan...

Iohannis le-a întors spatele magistraților, după ce a ținut un discurs politic la ședința CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a folosit, joi, aula Facultății de Drept pe post de tribună politică, fără a rata momentul de discursuri de campanie electorală,...

SUA schimbă regulile carantinei: Persoanele expuse la Covid, asimptomatice și cu test negativ, stau șapte zile izolate

Persoanele care ar fi putut avea expunere la coronavirus, dar care sunt asimptomatice, pot rămâne în carantină timp de șapte zile, în loc de...