9.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 1:56

Gabriel Oprea, lăudat de Ioan Rus la bilanțul MAI

spot_img

Ministrul transporturilor a semnalat ca element pozitiv ceea ce a promovat vicepremierul pentru securitate națională – un consiliu interministerial în care poate fi coagulată energia tuturor ministerelor în scopul de a face un lucru bun

Oprea-mai 3

Ministrul transporturilor, Ioan Rus, l-a lăudat pe vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, luni, la prezentarea bilanțului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru 2014.

În ce priveşte un alt element pozitiv – e ceea ce a promovat domnul Oprea. De aceea există o nouă strategie, un consiliu interministerial: să putem coagula energia tuturor ministerelor în scopul de a face “lucrul bun”.

Ioan Rus
ministrul transporturilor

Ioan Rus i-a felicitat pe reprezentanții MAI pentru rezultatele pe care le-au avut în 2014. “Raportul de bilanţ relevă multe lucruri pozitive, mai multe decât în vremea în care eu conduceam acest minister”, a completat Rus.

MAI este un minister ai cărui angajaţi au de-a face cu pasivul societăţii româneşti, ei şi când discută cu un academician discută când a depăşit viteza. (…)Eu cred că România se apropie de momentul în care va reuşi să treacă la dezvoltarea economică, iar lupta împotriva corupţiei, a hoţiei trebuie să continue în mod sistematic. Ea nu poate fi dusă în valuri. (…)Primul corupător şi primul corupt au fost Adam şi Eva, viaţa demonstrează că sunt politicieni corupţi, procurori, poliţişti. (…)Nu sunt de acord că limitarea relaţiilor este o vulnerabilitate la sistemul de luptă anticorupţie, doar dacă plecăm de la premisa că unii sunt corupţi, iar ceilalţi corecţi sau invers. În realitate această luptă trebuie s-o ducem toţi, dar toţi (…)Bătălia ne aparţine tuturor şi trebuie să contribuim, nu trebuie să arătăm cu degetul spre doamna Codruţa, îşi face treaba, aşa cum trebuie şi noi să ne facem treaba. În valuri (împotriva corupției – n.r.) s-a mai luptat. Vlad Țepeş a făcut tot aşa,  boierii s-au mutat toţi la turci. Efectele le-am văzut sute de ani de atunci încoace.

Ioan Rus
ministrul transporturilor

Ioan Rus a subliniat că un stat puternic nu este cel care are instituţii de forţă puternice, ci o economie puternică.

În plus, ministrul transporturilor a dat ca exemplu o situaţie pe care a văzut-o în Germania cu ani în urmă când la clasa întâi în faţa copiilor a fost adus un poliţist în uniformă, iar învăţătoarea le-a spus copiilor că acela este un personaj pozitiv căruia i se pot adresa atunci când au probleme.

Construcţia unei viziuni pozitive asupra unei instituţii se face de către toţi de la ministrul învăţământului până la ministrul transporturilor. Nu e doar apanajul unor instituţii“, a spus Rus.

Ioan Rus a mai explicat că un pericol la siguranţa naţională este faptul că firmele străine puternice trimit banii în străinătate.

Realitatea spune aşa: astăzi, din cinci miliarde de euro, să spunem, licitaţi în România, sunt câştigaţi de firme străine. Întreb: este o vulnerabilitate la siguranţa naţională? Este! Vin bani europeni, îi mirosim şi pleacă înapoi“, a explicat Rus.

Ministrul transporturilor a adăugat că, în acest moment, Polonia are opt firme, care concurează cu americanii în SUA sau cu japonezii în Japonia, în timp ce România nu are niciuna, fapt ce reprezintă o altă vulnerabilitate la siguranţa naţională.

R.D.