9.4 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 5:45

Gabriel Oprea: Jandarmeria Română, o structură modernă, care asigură exercitarea drepturilor fundamentale

spot_img

Ministrul afacerilor interne a avansat 500 de jandarmi înainte de termen, pentru  profesionalismul dovedit în îndeplinirea misiunilor

Oprea_Jandarmerie 1

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea a participat, joi, la sediul Jandarmeriei Române, cu ocazia sărbătoririi a 165 de ani de la înfiinţare.

În discursul său, Gabriel Oprea a subliniat rolul esenţial pe care Jandarmeria Română l-a avut de-a lungul timpului în consolidarea statului român: „În ultimii ani, Jandarmeria Română a dovedit că este o structură modernă, capabilă să asigure românilor exercitarea cu bună credință a drepturilor și libertăților fundamentale. Iar respectarea acestui principiu constituțional reprezintă regula de bază a democrației”, a spus ministrul de interne.

Totodată, referindu-se la misiunile internaționale ale Jandarmeriei Române, vicepremierul Gabriel Oprea a spus că „preluarea recentă de către România a președinției Forței de Jandarmerie Europene, precum și prezența activă în cadrul unor organisme ce reunesc instituții similare europene, sunt un reper al bunei cooperări demonstrate în cadrul misiunilor desfășurate sub egida OSCE, NATO și a Uniunii Europene. În actualul context regional, România are avantajul unei structuri militarizate eficiente care contribuie esențial la securitatea internă și, implicit, la consolidarea statutului țării noastre de furnizor de stabilitate în regiune și în Europa”.

Vicepremierul i-a felicitat pe toți jandarmii pentru modul în care și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și i-a asigurat, în continuare, de întregul sprijin al domniei sale „Pentru ca jandarmii să-și poată face datoria așa cum se cuvine, pentru mai multă eficiență în zona de ordine publică, am alocat 160 de autospeciale noi pentru parcul auto al Jandarmeriei Române, alte 300 urmând să fie predate anul acesta, dintre acestea 76 până în luna iunie”, a spus Gabriel Oprea.

În cadrul ceremoniei, vicepremierul a înmânat celor mai merituoşi jandarmi distincția de serviciu pentru „îndeplinirea în condiții deosebite a misiunilor încredințate” şi a conferit distincţia „Jandarmul de onoare al anului” plutonierului adjutant Ioan Cristian Crăciun din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoşani, pentru implicarea activă şi eficientă în executarea misiunilor specifice.

Pe parcursul anului 2014, jandarmul Ioan Cristian Crăciun a constatat peste 70 de infracţiuni cu autori identificaţi, a aplicat 230 de contravenţii, cu un cuantum al amenzilor de aproximativ 50.000 lei şi a confiscat țigări de contrabandă cu un prejudiciu calculat de aproximativ 9.000 lei. Totodată, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, plutonierul adjutant Ioan Cristian Crăciun a reușit prinderea unui infractor periculos, dat în urmărire generală.

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, prin ordin al ministrului afacerilor interne, 500 de jandarmi au fost avansați înainte de termen pentru  profesionalismul dovedit în îndeplinirea misiunilor.

Olimpia Diaconiuc