10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 10:14

Gabriel Oprea, întâlnire cu șeful DEA la Washington

spot_img

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a avut marţi, la Washington, o întrevedere cu şeful Drug Enforcement Administration (DEA), Chuck Rosenberg.

Gabriel Oprea a subliniat importanța colaborării dintre instituțiile de aplicare a legii în domeniul prevenirii și combaterii traficului de droguri.

„ Suportul operaţional şi relaţiile dezvoltate pe parcursul programelor comune de instruire au condus la dezvoltarea unui parteneriat de excepţie dintre instituţiile de aplicare a legii române şi americane, precum şi la realizarea unor importante capturi de droguri. Expertiza DEA a fost valorificată sub diverse forme de către polițiștii români și apreciez în mod deosebit sprijinul Administraţiei americane pentru pregătirea ofiţerilor antidrog pe linia combaterii traficului de droguri”, a spus ministrul afacerilor interne.

Cei doi oficiali şi-au reafirmat disponibilitatea de a consolida parteneriatul dintre ofiţerii români de poliţie şi cei ai DEA, inclusiv prin identificarea unor noi modalități de colaborare şi pregătire comună de specialitate.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au precizat, într-un comunicat de presă, că, în cadrul discuţiilor, a fost subliniată importanţa platformei operaţionale bi şi multilaterală care funcţionează în cadrul Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) de la Bucureşti, unde se lucrează în mod direct cu reprezentanţii DEA pentru tot ceea ce înseamnă problematica de interes din regiune.

Gabriel Oprea a reafirmat asumarea de către România a rolului de „naţiune coordonatoare” a Fondului NATO pentru securitate cibernetică pentru Ucraina, precum şi interesul nostru de a deveni în regiune un punct nodal în acest domeniu.

Drug Enforcement Administration (DEA) face parte din Departamentul de Justiție al SUA, fiind agenția specializată în aplicarea legislației aferente controlului circulației drogurilor și a altor substanțe psihotrope și responsabilă cu aducerea în fața justiției a persoanelor și organizațiilor implicate în producerea și traficul de droguri.

R.D.