10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 2:14

Gabriel Oprea, întâlnire cu președintele Comitetului pentru Informații al Senatului SUA

spot_img

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a avut miercuri, la Washington, o întrevedere cu senatorul Richard Burr, preşedinte al Comitetului pentru Informații al Senatului SUA.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cei doi oficiali au remarcat stadiul excelent al relațiilor bilaterale dintre România şi SUA, reflectat prin dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre cele două țări.

Gabriel Oprea a subliniat cooperarea excelentă la nivel militar pe care România o are cu SUA în teatrele de operații externe. “România a evoluat foarte mult în ultimii 25 de ani și este astăzi un partener solid și un aliat de încredere al SUA”, a afirmat Oprea.

La rândul lui, senatorul Richard Burr a subliniat faptul că România este un partener important al SUA, apreciind efortul ţării noastre pe timpul participării la operațiunile militare. De asemenea, senatorul american și-a exprimat respectul pentru acțiunile militarilor români, menţionând excelenta colaborare dintre cele două state în domeniul schimbului de informații.

Oficialul român şi cel american au discutat și aspecte privind stabilitatea şi securitatea din regiune, cu accent pe evoluţiile din vecinătatea României. În cursul întâlnirii a fost subliniat și interesul faţă de problematica valului de imigranți din Europa.

Un subiect aparte l-a constituit domeniul securității energetice, Gabriel Oprea arătând că România a realizat progrese importante pe calea asigurării independenței energetice.

Cei doi oficiali au mai abordat aspecte privind obiectivul includerii României în Programul Visa Waiver, în contextul semnării recente, de vicepremierul pentru securitate națională și de procurorul general al SUA a Acordului privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave.

Senatorul Richard Burr a arătat că România și SUA trebuie să urmeze calea consolidării relațiilor bilaterale și a dezvoltării Parteneriatului Strategic, considerând că acest lucru ajută la creșterea nivelului de prosperitate din ambele țări.

La întâlnire, Gabriel Oprea a fost însoțit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior.

R.D.