6.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 0:22

Gabriel Oprea: În sudul țării există posibilitatea evacuării preventive a populației

spot_img

Hidrologii au emis, luni, o avertizare Cod portocaliu de inundații, valabilă pentru zece județe din sudul țării până joi, la ora 14.00

Oprea-mai 3

Ministrul afacerilor interne, vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, a avertizat, luni, la Comandamentul de iarnă convocat la Guvern, că, în sudul ţării, ca urmare a atenţionării Cod galben de precipitaţii, există posibilitatea evacuării preventive a populaţiei. Vicepremierul le-a cerut prefecţilor şi primarilor să pregătească spaţii adecvate de găzduire temporară a eventualilor sinistraţi.

În condiţiile noilor atenţionări meteo, există posibilitatea ca în localităţile din sudul ţării, unde va continua să plouă  să luăm măsuri de evacuare preventivă a populaţiei. De aceea, cer prefecţilor ca, împreună cu primarii, să aibă pregătite variantele de cazare temporară a populaţiei.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

Gabriel Oprea a mai cerut ca în judeţele din Oltenia şi Muntenia, unde există riscul ca inundaţiile să afecteze drumurile comunale şi judeţene, să fie pusă la dispoziţia inspectoratelor de urgenţă situaţia persoanelor care necesită asistenţă medicală permenantă.

Vicepremierul a dat asigurări că va fi monitorizat modul în care firmele responsabile cu deszăpezirea îşi îndeplinesc obligaţiile în judeţele din Moldova, unde se vor înregistra ninsori, şi a precizat că aceste societăți vor fi sancţionate în cazul înregistrării de deficienţe.

Ministrul afacerilor interne a mai precizat că efectele inudaţiilor din ultimele trei zile s-au făcut simţite în 26 de localităţi din 9 judeţe, dar nu au fost afectate obiective social-economice.

Au fost inundate, însă, 4 locuinţe în judeţele Argeş, Călăraşi şi Dâmboviţa, iar 15 fântâni au fost afectate în Tătăreşti de Jos, Teleorman. Inundaţiile au afectat, de asemenea, 300 de curţi, grădini şi anexe gospodăreşti, precum şi 1.493 hectare de teren arabil şi 435 hectare de păduri, fiind afectată circulaţia pe 5 drumuri judeţene şi 4 drumuri comunale.

Ministrul Oprea a mai arătat că, din cauza inundaţiilor, eforturile pentru găsirea copilului (o fetiță în vârstă de 3 ani) căzut vineri în râul Dâmbovnic sunt îngreunate.

Potrivit ministrului, pentru îndepărtarea apei din gospodării au intervenit în ultimele trei zile peste 46.800 de pompieri şi poliţişti, care au acţionat cu peste 6.000 de mijloace de intervenţie.