11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:47
No menu items!

Gabriel Oprea i-a cerut șefului Poliției Române să fie atent la turismul electoral

spot_img

Vicepremierul pentru securitate națională a susținut vineri o videoconferință cu prefecții și șefii structurilor MAI pe tema stadiului de îndeplinire a măsurilor organizatorice și de ordine publică luate pentru desfășurarea în bune condiții a scrutinului din 2 noiembrie

Oprea_MAI_SZ

Ministrul Gabriel Oprea a spus, în videoconferinţa care a avut loc vineri, că preşedinţii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare vor prelua, sâmbătă, ştampilele, buletinele de vot şi timbrele autocolante din spaţiile puse la dispoziţie de primari, iar până la ora 18.00, acestea vor trebui să ajungă la sediile secţiilor de votare, sub pază.

Prefecţii, împreună cu preşedinţii Birourilor Electorale Judeţene şi cu reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, au făcut deja instruirile de specialitate cu toţi preşedinţii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate, pentru scrutin fiind pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea „Votat”.

Pentru început, vreau să subliniez că, până la acest moment, Ministerul Afacerilor Interne şi-a îndeplinit în totalitate şi conform termenelor stabilite atribuţiile care-i revin potrivit prevederilor legale în materie electorală. Aşadar, toate materialele necesare desfăşurării procesului de votare au fost realizate şi au fost distribuite deja fiecărei primării, urmând ca mâine să fie predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Pentru asigurarea condiţiilor de legalitate, prefecţii, împreună cu preşedinţii birourilor electorale judeţene şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, au efectuat instruirea de specialitate cu preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare. În ceea ce priveşte asigurarea climatului de ordine publică, aşa cum vă spuneam şi la ultima noastră întâlnire pe tema alegerilor, am avut una dintre cele mai liniștite campanii electorale.

Comparativ cu campania electorală din 2009, numărul de incidente înregistrate a fost de cinci ori mai mic. Dacă în 2009, la finalul campaniei electorale aveam înregistrate 937 de incidente, în prezent sunt sesizate numai 182.

Vreau să subliniez că în toată această perioadă nu au avut loc evenimente grave care să perturbe ordinea publică, majoritatea situațiilor sesizate referindu-se la afişajul electoral. Faţă de campania din 2009, au fost înregistrate de cinci ori mai puţine contravenţii şi de patru ori mai puţine infracţiuni. În această campanie electorală, s-au aplicat 85 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 46.100 de lei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, au fost constatate 58 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 25 de persoane, faţă de campania din 2009, când au fost cercetate 194 de persoane.

Pentru că au rămas mai puţin de 24 de ore până la încheierea campaniei electorale, nu cred că vom înregistra schimbări semnificative ale acestor date. În toată această perioadă, dreptul la liberă exprimare a opiniilor a fost pe deplin respectat, nefiind semnalate evenimente deosebite la adunările publice, care au avut loc la nivel național. Pe parcursul acestei campanii electorale s-au desfăşurat 654 de manifestări electorale, în 424 de localităţi, din 39 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Forțele MAI au asigurat măsurile de ordine publică la toate manifestările. Această radiografie – pozitivă din punct de vedere a ordinii publice – a celor 30 de zile de campanie electorală, demonstrează că a existat o atitudine fermă și responsabilă a tuturor structurilor ministerului. Aceeași mobilizare o cer de la toți șefii de inspectorate județene și pentru zilele următoare!

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

Gabriel Oprea le-a cerut prefecţilor să se asigure că fiecare secţie de votare este dotată corespunzător, în aşa fel încât procesul electoral să se desfăşoare în condiţii normale. Vicepremierul a menţionat că, potrivit legii, începând de sâmbătă şi până la încheierea activităţii secţiei de votare, atât măsurile de organizare, cât şi cele de ordine publică necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii sunt în atribuţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare.

Oprea a precizat că autoritatea acestuia se întinde şi în afara locului în care se votează, respectiv în curte şi în jurul acestuia, pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri. Persoanele care nu respectă dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare în ce priveşte asigurarea ordinii în sediul în care funcţionează secţia de votare şi în împrejurimi poate fi sancţionat cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Procesul de votare va începe duminică, la ora 07.00 şi se va termina la ora 21.00. Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Oprea a atras atenţia că persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

Românii care duminică se vor afla în străinătate pot vota la una din cele 294 de secţii organizate în afara ţării.

Ministrul Afacerilor Interne a atras atenţia cetăţenilor care vor merge duminică la vot să se asigure că au documentele de identitate valabile. Oprea a precizat că Birourile de Evidenţă a Persoanei vor fi deschise pentru eliberarea documentelor de identitate atât sâmbătă, cât şi duminică, în ziua votului.

Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până sâmbătă.

Persoanele reţinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobilă dacă vor face cereri către preşedinţii secţiilor de votare, însoţite de o copie a hotărârii judecătreşti prin care s-a decis măsura respectivă, precum şi de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului, a mai spus vicepremierul Gabriel Oprea.

Potrivit acestuia, 58.000 de angați ai MAI vor asigura liniștea și ordinea publică duminică – ziua primului scrutin al alegerilor prezidențiale.

Pentru ziua votării, am mobilizat peste 58.000 de angajați ai MAI – aproximativ 31.300 de poliţiști, 12.500 de jandarmi, 3.600 poliţiști de frontieră, 10.000 de pompieri şi peste 600 de forţe ale altor structuri operative ale ministerului. Principalele misiuni vizează asigurarea ordinii publice, paza secţiilor de votare şi prevenirea infracţiunilor electorale. În total, 11.300 de angajaţi ai ministerului sunt implicaţi în misiunile de menținere a liniștii și siguranței publice, iar peste 34.200 vor asigura paza secțiilor de votare. Alţi 4.700 de specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizaţi pentru verificarea şi soluţionarea sesizărilor privind incidentele şi evenimentele în legătură cu procesul de votare. Avem, totodată, constituită o rezervă de intervenţie formată din 7.800 de angajaţi ai structurilor de ordine publică. În aceste zile, angajaţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă desfășoară controale tehnice de specialitate pentru înlăturarea riscurilor de incendii în localurile de vot.

Vreau să aveți în vedere fiecare clădire unde sunt organizate secții de votare, iar această acțiune să fie încheiată până mâine!

Un alt aspect important este că de la începutul acestei săptămâni, Inspectoratul General al Poliţiei Române a detașat în fiecare judeţ ofițeri specialiști, pentru a monitoriza activităţile din competența structurilor teritoriale de poliție.

Domnule chestor general Tobă, ştiu că de astăzi dimineață aţi început o amplă acțiune la nivel național care vizează legalitatea desfăşurării transportului rutier de persoane. Pe lângă indicatorii urmăriţi în mod obişnuit, vreau să aveţi în vedere verificarea operativă a oricărei situaţii semnalate în legătură cu posibile fapte care au ca scop turismul electoral.

De altfel, abordarea tuturor angajaţilor MAI în ziua votului trebuie să fie una preventivă, care să descurajeze orice încălcare a legii. Votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea între 6 luni și 3 ani. Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Așa cum v-am transmis și la întâlnirea precedentă, nicio abatere nu va fi tolerată: legea este una pentru toţi, iar cine o va încălca, va fi sancţionat!

Şi pentru că vorbim de corectitudinea alegerilor, aş vrea să detaliez câteva aspecte de interes pentru cetăţeni cu privire la desfăşurarea scrutinului. Procesul de votare începe la ora 07.00și se încheie la ora 21.00. Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv.

 Alegătorii votează la secţia unde sunt arondaţi potrivit domiciliului.

Este foarte important de reţinut faptul că alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare din ţară, numai după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Persoanele care în ziua votării se află în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la una dintre cele 294 de secţii de votare organizate în afara ţării, în baza paşaportului sau a cărţii de identitate în statele care permit accesul pe teritoriul lor în baza acestui document.

Amintind de cărţile de identitate, vreau să fac apel la toţi cetăţenii care intenționează să voteze în ziua de 2 noiembrie să se asigure că au documente de identitate valabile. Pentru cei care trebuie să-și preschimbe aceste documente, vă anunţ că am decis ca birourile de evidenţă a persoanei să fie deschise inclusiv sâmbătă și duminică.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise, adresate preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, depuse cel mai târziu în preziua alegerilor.

Pot vota prin intermediul urnei speciale şi persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu şi-au pierdut drepturile electorale.

În aceste situaţii, cererile vor fi înaintate de către directorul penitenciarului sau al locului de deţinere.

Pentru persoanele față de care s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, cererile trebuie însoţite de o copie a hotărârii judecătoreşti în baza căreia s-a dispus măsura respectivă, precum şi de o copie a Încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

 

Toți șefii de inspectorate județene, la fel ca și Prefecții veți fi duminică la muncă și veți coordona personal misiunile de ordine și siguranță publică, astfel încât să asigurăm împreună un climat de siguranţă şi de legalitate pentru cetăţeni. Aveţi tot sprijinul meu, al secretarilor de stat și al tuturor şefilor de arme – care vom fi disponibili, 24 de ore din 24, în Centrul Operațional de Comandă al ministerului.

Avem datoria de a asigura un proces electoral corect, atât din rațiuni tehnice și organizatorice, dar mai ales din perspectiva responsabilității pe care o purtăm. Alegerile reprezintă sursa, dar şi rezultatul democraţiei unui stat, iar garantarea corectitudinii acestora trebuie să fie cel mai înalt deziderat al unui Guvern. Vreau să-i asigur deopotrivă pe candidați și pe alegători, că Ministerul Afacerilor Interne va reprezenta garantul desfășurării în bune condiții al procesului electoral pentru ca rezultatul votului să reflecte voința românilor.

În ziua alegerilor, vom asigura informarea cetățenilor cu privire la măsurile de ordine și liniște publice. Datele centralizate la nivel național vor fi comunicate la interval de 3 ore, începând cu ora 08.00, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne

 Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne