3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 3:19
No menu items!

Gabriel Oprea: Armata Română este garanția apărării suveranității, independenței și unității României

spot_img

Vicepremierul pentru securitate naţională a transmis un mesaj, sâmbătă, de Ziua Armatei Române

Gabriel_Oprea_SZ

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, consideră că Armata Română este garanția apărării valorilor și idealurilor naționale, a suveranității, independenței și unității României.

Luptele de la Carei din 25 octombrie 1944 încununează campania militară de eliberare a întregului teritoriu ocupat prin Dictatul de la Viena, campanie soldată cu jertfa a aproape 50.000 de militari români – morți, răniți și dispăruți. În cursul luptelor au fost eliberate 872 de localități din Ardeal, între care opt orașe“, amintește vicepremierul pentru securitate națională, în mesajul adresat cu prilejul Zilei Armatei Române.

Gabriel Oprea afirmă că, în cei 70 de ani care au trecut de la istoricul moment din 1944, realitățile istorice s-au schimbat profund.

Lumea a înțeles că siguranța și securitatea cetățenilor nu depind doar de ceea ce se întâmplă în interiorul granițelor naționale, ci și de evoluțiile din cele mai îndepărtate regiuni ale globului. De aceea, România este astăzi angajată cu toată determinarea în cadrul Alianței Nord Atlantice, iar Armata Română a contribuit direct și consistent, alături de aliații săi, la garantarea securității cetățenilor săi. În cei 10 ani de parteneriat NATO, cu toții am înțeles că este un privilegiu de a fi un stat parte a unei alianțe puternice, așa cum suntem convinși că puterea unei asemenea alianțe stă în unitatea membrilor ei.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate naţională, ministru al afacerilor interne

Vicepremierul a arătat că în aceste “momente în care riscurile și amenințările încep să se manifeste tot mai accentuat”, când “la fel ca de fiecare dată în istorie, atunci când le-a fost mai greu, românii se uită către Armata Română”, aceasta “a fost și va fi tot timpul un pilon de securitate, o instituție credibilă care are forța de a emana încredere, speranță și siguranță românilor”.

Ca om, am avut privilegiul de a mă fi format în sistemul militar și știu astfel că forța Armatei Române o reprezintă oamenii care au ales această carieră, militarii care, cu credință și patriotism, sunt gata oricând să-și sacrifice viața pentru țară. Așa au făcut cei 26 de militari români care au plătit un tribut de sânge pe fronturile din Irak și Afganistan. Nu-i vom uita niciodată pe acești eroi ai zilelor noastre. Și mă înclin cu respect în fața familiilor îndurerate ale acestor camarazi. Transmit respectul meu și veteranilor de război ai Armatei Române, acești părinți ai României moderne, care, prin lupta lor, ne-au încredințat România de astăzi. Generațiile mai tinere de ofițeri trebuie să vadă în aceștia modele de competență, demnitate și onoare militară. La mulți ani militari, la mulți ani rezerviști și veterani de război, la mulți ani Armatei Române!

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate naţională, ministru al afacerilor interne