18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:50

Gabriel Oprea a dispus măsuri pentru a preveni situațiile de urgență în zonele cu avertizări meteo

spot_img

Prefecții vor trebui să coordoneze direct acțiunile de prevenire a unor situații de urgență cauzate de ninsori sau de alte fenomene meteorologice

Oprea-mai 3

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a dispus duminică ca toate prefecturile din județele vizate de atenționările meteorologice de Cod galben de precipitații mixte, polei și intensificări ale vântului să ia măsurile necesare pentru a preveni producerea unor situații de urgență.

Potrivit unui comunicat al MAI, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus inspectoratelor județene pentru situații de urgență să fie în măsură să activeze grupele operative în orice moment, dacă situația o va impune, pentru a gestiona cu celeritate orice situație.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, jandarmi, pompieri – se află, în acest moment, mobilizate în dispozitivul curent de intervenție pentru a acționa cu autospeciale și mijloace tehnice, în sprijinul cetățenilor din zonele afectate de fenomenele meteorologice.

Prefecții vor trebui să coordoneze direct acțiunile de prevenire a unor situații de urgență cauzate de ninsori sau de alte fenomene meteorologice.

Totodată, viceprim-ministrul pentru securitate națională s-a asigurat că efectivele MAI – pompieri, jandarmi și polițiști -, sunt pregătite să acționeze în zonele unde se vor manifesta ninsori și intensificări ale vântului, astfel încât să fie asigurată funcționarea sistemelor de utilități publice pentru populație și să nu se producă blocaje pe principalele artere rutiere.

Ministerul Afacerilor Interne le recomandă conducătorilor auto să se informeze asupra condițiilor de drum și să respecte cu strictețe indicațiile Poliției Rutiere, să manifeste o conduită preventivă în timpul deplasărilor pe drumurile publice. MAI reamintește obligativitatea dotării mașinilor cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Conducătorii auto au obligația să nu oprească ori să staționeze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenția mijloacelor de deszăpezire.