15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 14:06
No menu items!

Gabriel Oprea a cerut convocarea CSAT pentru CFR Marfă. Administrația Prezidențială: vicepremierul nu are drept de vot

spot_img

În prima zi ca premier interimar – Victor Ponta fiind deja în concediu – vicepremierul Gabriel Oprea a cerut joi după-amiază convocarea unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind privatizarea CFR Marfă. Administrația Prezidențială a precizat, însă, într-un comunicat de presă, că Oprea “nu are drept de vot în CSAT, potrivit legii.

“Administrația Prezidențială informează că joi, 1 august a.c., la ora 17.05, la Secretariatul CSAT a fost depusă o solicitarea a Guvernului României pentru convocarea unei ședințe a CSAT cu privire la Hotărârea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A.“, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Administrația Prezidențială.

Potrivit comunicatului, președintele Traian Băsescu a decis convocarea de urgență a CSAT vineri, 2 august a.c., la ora 11.00.

“În cazul în care prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT este invitat, fără drept de vot, conform legii, domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea“, se mai precizează în același comunicat.

Victor Ponta a insistat ca CSAT să se pronunțe în cazul privatizării CFR Marfă, după ce, într-o intervenție publică, Traian Băsescu a arătat că nu susține hotărârea de guvern privind aprobarea condițiilor contractului de vânzare a CFR Marfă către societatea Grup Feroviar Român, patronată de Gruia Stoica. Băsescu i-a cerut atunci lui Ponta să-și asume răspunderea pentru privatizarea CFR Marfă.

Săptămâna trecută, Ponta declara, la Sibiu, că, în cazul în care CSAT nu avizează privatizarea CFR Marfă, aceasta nu va fi făcută.

În plus, luni, premierul anunța că, în cazul convocării CSAT, vicepremierul Gabriel Oprea îl va înlocui cât timp el va fi în concediu. “De joi am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate, dacă e ceva care apare într-o oră, două ore. Domnul vicepremier Oprea are puteri depline”, a spus Victor Ponta.

Raluca Dan