3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 22:42
No menu items!

Gabriel Oprea: 86 de localităţi au fost inundate, iar 248 de persoane au fost evacuate

spot_img

inundatii

Un număr de 86 de sate şi comune au fost inundate şi 248 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, în judeţele aflate sub avertizări hidrologice, a declarat, luni, ministrul afacerilor interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

Ministrul afacerilor interne a precizat că, sâmbătă şi duminică, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit în 2.216 situaţii de urgenţă, dintre care 176 în judeţele afectate de inundaţii. Totodată, din cele 1.663 de misiuni pentru asistenţă medicală, 372 au fost efectuate în judeţele afectate de inundaţii.

Gabriel Oprea a arătat că 188 de acţiuni ale angajaţilor MAI au vizat evacuarea apei din locuinţe şi gospodării, 14 – consolidarea unor diguri de apărare şi patru – alimentarea cu peste 3.200 de litri de apă potabilă.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne, alături de prefecţi şi de membrii comitetelor judeţene şi locale, precum şi de serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă trebuie să continue şi continuă să acţioneze la acestă oră pentru înlăturarea fenomenelor meteo-hidrologice, în special în judeţele aflate sub Cod roşu – Teleorman, Ialomiţa şi Prahova – şi Cod portocaliu – Ilfov, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu.

Gabriel Oprea

vicepremier, ministru al afacerilor interne

Viceprim-ministrul a făcut trimitere şi la “un aspect despre care s-a tot vorbit în ultimele două zile – acela al reţinerii manifestate de unii cetăţeni de răspunde ca atare la recomandarea autorităţilor de a părăsi locuinţele din localităţile inundate”.

Putem înţelege că, fiind în preajma sărbătorilor de Paşte, oamenilor le vine greu să-şi abandoneze locuinţele, bunurile şi ceea ce fiecare şi-a pregătit pentru aceste zile. Însă, întotdeauna, viaţa trebuie să fie pe primul loc. Aşa înţelegem noi, autorităţile, aşa ar trebui să înţeleagă şi cetăţenii.

Gabriel Oprea

vicepremier, ministru al afacerilor interne

În toată ţara, sâmbătă şi duminică, au fost derulate 555 de acţiuni de căutare şi salvare a unor persoane aflate în pericol şi a unor animale şi bunuri, a mai spus ministrul Oprea.

Angajaţii MAI au mai intervenit şi pentru stingerea a 101 incendii şi în cazul a şase alunecări de teren, iar aeronavele MAI au efectuat 20 de misiuni umanitare.

R.D.