26 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 20:46
No menu items!

Gălbenelele, aur pentru pielea ta

spot_img
Gălbenelele, aur pentru pielea ta
foto: sanatate.bzi.ro

Gălbenelele sunt plante medicinale cu rol important pentru îngrijirea pielii. Printre componentele benefice conținute de gălbenele se numără: ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, mucilagii, rășina, polizaharide, acizi aromatici, dar și saponine, glicozide și steroli.

Petalele florii de calendula conțin helianol, un component al alcoolilor triteptenici, care are un puternic efect anti-inflamator atunci când este aplicat pe piele. Gălbenelele îmbunătățesc circulația sângelui și cresc capacitatea organismului de a se vindeca. Mai mult, au proprietăți antibacteriene și anti- inflamatoare.

Gălbenelele pot fi folosite pentru toate tipurile de ten, fiind folosite foarte des în compoziția cremelor antiîmbătrânire sau în loțiunile pentru piele sensibilă, uscată și degradată.

Iată câteva dintre beneficiile gălbenelelor:

1. Grăbesc vindecarea rănilor, eczemelor, iritațiilor. Datorită proprietăților antiinfalmatorii și antiseptice, gălbenelele ajută la regenerarea țesutului, la reducerea inflamației și la cicatrizarea rănilor. Estompează cicatricile.

2. Hidratează și catifelează pielea uscată. Gălbenele au proprietăți emoliente și îmbunătățesc aspectul pielii uscate, cicatrizând micile fisuri de la nivelul pielii. Totodată, protejează pielea de îmbătrânirea prematură.

3. Transformate în uleiuri, geluri și unguente, gălbenelele videcă gastritele, eczemele, rănile, arsurile solare sau înțepăturile. Folosirea gălbenelelor are ca efect creșterea fluxului sanguin în corp, mai ales în zonele pielii care sunt afectate, acest fapt contribuind la reînnoirea și reconstrucția pielii.

4. Vindecă acneea. Proprietățile antimicrobiene ale gălbenelelor previn dezvoltarea anumitor bacterii, ce rămân “blocate” în porii pielii și duc la apariția coșurilor. Alți compuși, cum ar fi manganul, iodul și carotenoidele ajută la regenerarea celulelor pielii.

4. Extractul de gălbenele ameliorează disconfortul dat de arsurile solare și grăbește vindecarea lor. În acest caz, trebuie aplicat ulei de gălbenele după ce pielea a fost expusă la soare, dar și după duș. Gălbenele vor repara pielea și o vor vindeca rapid.

5. Gălbenele ajută la întărirea capilarelor vaselor și la fluidizarea circulației sangvine și stimulează creșterea unui nou țesut, astfel încât varicele sunt ținute la distanță! Flavonoizii care au proprietăți antiinflamatorii reduc umflăturile.

6. Gălbenelele sunt de un real ajutor în tratarea piciorului de atlet, a ciupercilor și micozelor, a herpesului, a tăieturilor minore, a mușcăturilor de insecte, a escarelor, a veninului de păianjen, a ulcerelor picioarelor, s.a.

C.I.