3.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023 - 2:29
No menu items!

Furturile produc reducerea cu 30 la sută a comunicațiilor

spot_img

Aproximativ 30% din totalul cauzelor care au generat întreruperea furnizării serviciilor de comunicaţii electronice pentru cel puţin o oră, în cursul anului trecut sunt furturile de cablu şi deterioarea fibrei optice cauzate de lucrări în construcţii, infrastructură şi utilităţi reprezintă se afirmă într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii  (ANCOM).

Din aceste informații reiese că au fost identificate 268 de incidente care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice în anul 2011.

Dintre acestea, aproximativ 45% au fost incidente declanșate de cauze interne companiilor de comunicaţii (defecţiuni ale echipamentelor, erori de software, erori umane), iar 55% au fost determinate de cauze externe (lucrări ale terţilor, furturi de cabluri, fenomene naturale, întreruperi în furnizarea energiei electrice etc.).

Totodată, cele mai frecvente cauze externe care determină asemenea incidente sunt furtul cablurilor care conţin cupru sau deteriorarea intenţionată a acestora (28% din total) şi deteriorarea fibrei optice de către cei care efectuează lucrări de construcţie şi/sau de întreţinere ale sistemului utilităţilor publice (aproximativ 24%).

În plus, 21% din numărul incidentelor provocate de cauze externe în anul 2011 sunt atribuite fenomenelor naturale, cum ar fi ninsorile abundente, care au provocat întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi blocaje rutiere ce au împiedicat accesul echipelor de intervenţie ale furnizorilor afectaţi la locaţiile cu echipamente şi nu au permis efectuarea rapidă a reparaţiilor. Alte cauze care afectează buna funcţionare a serviciilor de comunicaţii sunt fluctuaţiile în alimentarea cu energie electrică (aproape 20%) şi defecţiuni ale componentelor hardware şi software (7%).