Furtunile au făcut prăpăd în câteva județe! Case inundate și fără curent electric

ploi, furtuna, case inundate, electricitate,

Ploile torențiale de vineri seară au inundat zeci de gospodării în județele Harghita, Vrancea și Alba, iar furtuna a lăsat mii familii fără energie electrică. De asemenea, mai multe străzi principale și secundare din Alba Iulia au fost inundate după ce ploaia a blocat sistemele de canalizare. În județul Galați, în localitatea Cuca a fost filmată o furtună cu aspect de tornadă.

Peste 4.600 de abonaţi din localitătile Nistoreşti, Naruja, Paltin, Spulber, Nereju din Vrancea sunt nealimentate cu energie elctrică vineri seară din cauza unui copac lovit de trăsnet care a căzut pe reţeaua de electricitate. Totodată, dn cauza precipitaţiilor abundente pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din 14 gospodării din comună Năruja, iar mai multe drumuei comunale au fost afectate de viituri, potrivit News.ro.

În județul Harghita, 5.841 de familii au rămas fără energie electrică, în urma furtunilor puternice, care au produs avarii la rețelele de tensiune, scrie Mediafax.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, localitățile nealimentate sunt Tulgheș (sate Tulgheș, Recea), Corbu (sate Corbu, Capu Corbului), Sandominic, Tomești, Odorheiu Secuiesc, Feliceni (sate Feliceni, Arvațeni, Taureni, Hoghia, Forțeni, Oțeni, Cireseni, Polonița, Văleni, Alexandrița, Taureni), Darjiu (sate Mujna, Darjiu), Ulieș (sate Ulieș, Daia, Vasileni, Nicolești, Petecu), Martiniș (sate Locodeni, Chinușu).

Sunt afectate trei rețele de înaltă tensiune și 63 de posturi de transformare.

De asemenea, pârâul din localitatea Lunca de Jos s-a revărsat pe carosabil și a intrat în cinci pivnițe și 20 de curți. Cinci podețe de lemn și unul de beton sunt avariate. O ploaie torenţială a inundat, vineri, la Alba Iulia, mai multe străzi din Oraşul de Jos, de la ieşirea spre municipiul Sebeş, după ce sistemele de canalizare nu au făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii.

De asemenea, au fost inundate și cele mai circulate străzi din cartierul Cetate, iar circulația se desfășoară cu dificultate, pentru că nivelul apei pe carosabil, în unele locuri, depășește 30 de centimetri. Proprietarii teraselor din Cetatea Alba Carolina, zona turistică a orașului, se plâng că după fiecare furtună iese canalizarea, iar mirosul urât îndepărtează turiștii. În centru, un copac doborât de vântul puternic a spart parbrizul unei mașini parcate.

Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că au fost mai multe apeluri la numărul 112, ale oamenilor, care reclamă că apa le-a intrat în curte și grădină, după ce sistemele de canalizare de pe stradă s-au blocat. La Galați, în localitatea Cuca, localnicii au filmat o furtună cu aspect de tornadă.

Alex Militaru

NICIUN COMENTARIU