28.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 19:59
No menu items!

Furtunile au devastat Europa. Cel puțin 14 oameni au murit

spot_img

Furtunile care au măturat Europa vineri şi sâmbătă au ucis cel puțin 14 persoane. În Marea Britanie a fost stabilit un nou record de viteză pentru vânt – aproape 200 de kilometri pe oră. În Germania a fost cel mai ridicat nivel de alertă – pe coasta de la Marea Nordului a fost cod violet.

Mai multe decese au fost raportate în Germania, Ţările de Jos, Marea Britanie şi Polonia ca urmare a trecerii a cicloanelor Zeynep, Dudley şi Eunice.

În Marea Britanie, rafalele de vânt au atins 196 km/h pe insula Wight, un lucru nemaiîntâlnit, şi de 110 km/h pe uscat, inclusiv pe aeroportul Heathrow din Londra.

În Irlanda, peste 80.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, potrivit reţelei locale ESB.

În Franţa, valuri depăşind 9 metri au fost înregistrate în Bretagne (vest) precum şi rafale de vânt de 176 km/h la Cap-Gris-Nez (nord).

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă, o avertizare de călătorie în Franța din cauza furtunii Eunice. Meteo France a emis un cod portocaliu de vânt și valuri înalte pentru cinci departamente din nordul Hexagonului.

Ministerul Român de Externe i-a avertizat și pe conaționalii care călătoresc în Suedia în privința codurilor portocalii și galbene de vânt și a căderilor masive de zăpadă care vizează mai multe regiuni din țară. 

Sute de zboruri, de trenuri şi de feriboturi au fost anulate în nord-vestul Europe din cauza vânturilor puternice provocate de Eunice, după numai 48 de ore de la furtuna Dudley.

Până în prezent bilanţul morţilor provocate de Eunice se ridică la 14.

Câte patru decese au fost înregistrate în Olanda și Polonia, trei în Marea Britanie și câte unul în Belgia și Irlanda. În majoritatea cazurilor, e vorba despre persoane care au fost lovite de copaci doborâți de furtună.

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa în Germania din cauza furtunii Zeynep. Numeroşi arbori au fost dezrădăcinaţi, mai multe clădiri au fost deteriorate, iar unele obiecte au fost luate pe sus de vânt, pompierii primind mii de solicitări de intervenţie.

Asiguratorii din Germania au estimat că daunele depăşesc 900 de milioane de euro (1 miliard de dolari), notează DPA.

Transportul feroviar la nivel naţional a suferit numeroase întreruperi în Germania, pe unele linii fiind preconizate întârzieri până luni.

SURSA FOTO: news.sky.com

                                                                                                                 Adina Silav