12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:05
No menu items!

Furtuna Xaver a provocat victime în mai multe ţări europene

spot_img

furtuna Xavier 

Trei persoane au murit, iar alta a fost rănită vineri dimineaţa, după ce o rafală de vânt a doborât un arbore care a căzut peste o maşină, în apropiere de Lembork, în nordul Poloniei, una dintre ţările afectate de furtuna Xaver, a anunţat un purtător de cuvânt al pompierilor, potrivit AFP.

„Un copac a căzut peste o maşină pe un drum local. Trei persoane au murit pe loc, iar alta a fost transportată la spital”, a anunţat Bogdan Madej, citat de postul privat de televiziune Polsat News.

De asemenea, patru persoane au fost rănite uşor, în diferite regiuni ale ţării, în cursul furtunii. În nordul ţării, rafalele de vânt atingeau vineri dimineaţa 120 de kilometri pe oră. Aproape 150.000 de locuinţe nu aveau curent în această regiune.

furtuna Xavier 1

La Skotnik, în nord-vest, o linie electrică s-a prăbuşit pe un grajd, omorând 26 de vaci, au anunţat pompierii, care au procedat la peste 1.000 de intervenţii la nivel naţional.

Pe de altă parte, mii de persoane au fost evacuate, în noaptea de joi spre vineri, în Marea Britanie, în urma unor inundaţii provocate de furtuna Xaver pe coasta de est a ţării, a anunţat poliţia vineri dimineaţa, potrivit Mediafax.

Situaţia s-a mai îmbunătăţit vineri dimineaţa, deşi ameninţarea planează în continuare, vineri urmând să aibă loc o a doua maree puternică.

Barajul pe Tamisa, lângă Londra, urma să fie închis a doua oară în decurs de două zile, pentru a proteja capitala.

Două persoane au murit joi în Scoţia şi una în centrul Angliei, în cursul furtunii. Rafale de vânt de până la 225 de kilometri pe oră au provocat perturbări importante, privând de electricitate aproximativ 100.000 de gospodării.

În total, a proximativ 10.000 de locuinţe au fost evacuate în zona de coastă, şi anume 9.000 în Norfolk şi 1.000 în l’Essex.

În acest comitat din sud-estul Angliei, poliţia a anunţat anterior, vineri dimineaţa, că perioada de maximă intensitate a furtunii a trecut, iar majoritatea oamenilor evacuaţi au părăsit centrele de găzduire în regim de urgenţă în care s-au refugiat.

În Northumbria (nord-est), „curenţi ai unor maree în zona noastră sunt mai puţin puternici decât ieri (joi)”, a anunţat vineri dimineaţa poliţia locală.

În Norfolk, evacuările au vizat în principal oraşul de coastă Great Yarmouth, unde militari au ajutat la ridicarea unor baraje.

Forţele poliţiei locale au îndemnat populaţia să nu meargă pe litoral pentru a asista la spectacolul furtunii. Ele au anunţat că persoane „inconştiente” s-au adunat, uneori cu copii de umeri, aproape de valuri.

Potrivit BBC, platforme petroliere din Marea Nordului au fost, de asemenea, evacuate.

Salvatori căutau trei persoane care probabil că au căzut în râul Humber, lângă Flixborough.

Pe de altă parte, furtuna Xaver a provocat pagube relativ limitate, în cursul nopţii de joi spre vineri, şi nu au fost înregistrate decese în Germania, au anunţat vineri autorităţile, deşi transporturile aeriene, maritime şi feroviare erau foarte perturbate local.

Furtuna a depăşit momentul de maximă intensitate la Hamburg la ora 4.00 GMT (6.00, ora României), a anunţat landul pe site.

Nivelul maxim atins de apă a fost de 6,09 metri, cel mai înalt înregistrat în oraş, în contextul în care autorităţile se temeau că acesta va ajunge până la 6,50 metri.

Nivelul este cu 50 de centimetri mai mare decât cel înregistrat în cursul furtunii din 1962, însă dispozitivul de securitate – prevăzut să reziste unui nivel maxim de cel puţin 7,50 metri – a rezistat fără probleme.

Traficul pe aeroportul Hamburg a fost închis, iar traficul feriboturilor pe Marea Baltică a fost suspendat.

Căile ferate germane au anulat toate legăturile la distanţă în landul Schleswig-Holstein, iar legăturile locale sunt perturbate.

Şcolile urmau să rămână închise în acest land, dar şi la Hamburg şi Bremen. În alte regiuni, ca cea a Berlinului, părinţii pot să-i oprească pe copii acasă, dacă vor acest lucru.

C.A.