6.8 C
București
joi, 29 februarie 2024 - 5:09
No menu items!

Furtuna Isha lovește Europa: mii de zboruri anulate și fenomene extreme. În România, ger de crapă pietrele

spot_img

Furtuna Isha lovește Europa. Meteorologii au emis avertizări cod roșu și cod portocaliu de vreme rea și fenomene meteo extreme, în mai multe țări. Furtuna Isha a ajuns peste vestul, nord-vestul și centrul Europei.

Avertizări meteo de vreme rea, emise de meteorologi, valabile luni, 22 ianuarie:

  • Cod roșu de vânt, furtună în Irlanda cu rafale de peste 130 km/h
  • Cod roșu de vânt în Germania, rafale de peste 120 km/h spre 160 km/h în zona de munte
  • Cod roșu de ninsori, lapoviță, polei în Cehia
  • Cod portocaliu în UK, rafale de peste 90 – 100 km/h
  • Cod portocaliu de vânt în Olanda, rafale de peste 100 – 110 km/h

Trambulina aruncată pe drum în Irlanda

O trambulină a fost luată de vântul puternic în Islanda și adusă pe mijlocul unui drum.

Peste 50 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Dublin – mii fiind afectate de pene de curent

Aproximativ 56 de zboruri au fost anulate către sau dinspre aeroportul din Dublin din cauza furtunii Isha.

Vânturile puternice au făcut ca alte șapte să fie deviate, a postat un purtător de cuvânt al aeroportului pe X. Ei i-au sfătuit pe pasageri să contacteze direct compania aeriană pentru actualizări cu privire la starea anumitor zboruri.

Spre mijlocul săptămânii viitoare, periferia sistemului de furtună ajunge și în România, spun meteorologii

Un nou val de ninsori și ger va lovi România. Temperaturile scad până la -18 grade Celsius

„Duminică dimineață am avut valori de temperatură minimă sub pragul gerului, în partea de centru, nord, est și sud a țării, cu cea mai mică valoare la Făgăraș, -18 grade Celsius.

Tendința pentru următoarele zile nu este de încălzire, poate în jurul mediilor multi-anuale, pe parcursul zile însă, nopțile și diminețile vor rămâne în continuare reci, iar în partea de sud, centru, est, dar și în partea de nord a țării, local va continua să fie ger.

Valorile de temperatură vor fi în continuare sub -10 grade în aceste regiuni.

Cu alte cuvinte, duminică noapte vom avea valori de temperatură cuprinse între -13 grade și -3 grade Celsius, cu valori mai mici în depresiunile Carpaților Orientali, până spre -16, -17 grade.

Și pentru luni noapte, valori de temperatură sub ceea ce ar trebui să avem în această perioadă.

După ninsorile abudente de sâmbăta, ne așteaptă nopți și dimineți geroase cu temperaturi minime care vor coborî spre -18 grade în depresiuni, -10…-8 grade în nordul Munteniei și în Transilvania.

Duminica, vremea va fi rece, geroasã dimineaţa şi noaptea, local în centru, sud şi est. Cerul va fi variabil la senin, temporar cu unele înnorãri pe parcursul zilei în nord-estul teritoriului, unde izolat vor fi posibile ninsori slabe. Îndeosebi dimineaţa şi noaptea, va fi nebulozitate stratiformã sau ceaţã cu depunere de chiciurã, local în regiunile sudice şi pe arii restrânse în rest.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri ziua în Moldova, pe litoral şi în Carpaţii de Curburã, ce vor atinge viteze la rafalã în general de 35…55 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -2 şi 6 grade, iar cele minime se vor situa între -13 şi -2 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, pânã în jurul a -18 grade.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali şi Carpaţilor de Curburã, iar spre sfârşitul nopţii şi în nord-est. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -13 şi -3 grade, cu valori mai scãzute în depresiunile din estul Transilvaniei, pânã spre -18 grade.

Săptămâna viitoare vom avea parte de un nou val de precipitații slabe cantitativ, ninsori și lapoviță în vest, nord-vest, centru și la munte, vânt puternic la munte cu rafale de peste 70 – 90 km/h pentru luni seara, marți.

D.Constantin