12.5 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 16:56

Furtuna „Christian” din Europa de nord a provocat moartea a cel puţin 11 persoane

spot_img

furtuna

Furtuna „Christian”  din mai multe ţări europene, prima mare furtună a sezonului în Europa de nord, a provocat moartea a cel puţin 11 persoane şi a întrerupt alimentarea cu electricitate a peste 535.000 de case.

Cea mai gravă furtună din ultimii zece ani a afectat luni dimineaţa Marea Britanie, un băiat de 14 ani care a fost dat dispărut în timp ce se afla pe o plajă în Sussex (sud), fiind găsit fără viață.

Intemperii s-au mai soldat cu un mort în Franţa, trei în Germania, unul în Danemarca, doi în Olanda şi patru în Marea Britanie.

În Marea Britanie, o adolescentă de 17 ani, surprinsă în somn în casa sa din prefabricate, şi un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, blocat în maşina sa, au murit în urma căderii unui copac.

Totodată, în cursul după-amiezii, corpul unui bărbat şi al unei femei au fost descoperite sub dărâmăturile a trei case prăbușite în urma unei explozii cauzate de spargerea unei conducte de gaz avariată de furtună.

În Olanda, un tânăr în vârstă de 22 de ani și o femeie au murit loviți de un copac.

În Danemarca, un bărbat a fost ucis de o cărămidă proiectată în momentul prăbuşirii unui imobil la nord-vest de Copenhaga. Mai multe trenuri daneze au fost oprite şi circa 500 de pasageri erau blocaţi în interiorul a 35 de avioane pe aeroportul internaţional din Copenhaga din cauza rafalelor puternice de vânt care împiedicau instalarea pasarelelor pentru a permite debarcarea.

În Germania, o soferiţă, un bărbat de 39 de ani şi un copil au murit în accidente de maşină cauzate de căderea arborilor la Gelsenkirchen, în vest, şi în Saxonia Inferioară (nord-vest), iar doi copii au fost răniţi.

În Franţa, o femeie în vârstă de 47 de ani a fost luată luni dimineaţă de valuri la Belle-Ile (vest) iar corpul său a fost descoperit pe o plajă câteva ore mai târziu.

Circa 460.000 de case au rămas fără electricitate în Marea Britanie și 75.000 în Franța.

Câteva ţigle au fost smulse de vânt de pe acoperișul palatului Buckingham din Londra,  iar două ferestre au fost sparte, însă, din fericire, regina nu se afla în palat în timpul furtunii.

Ce mai mare parte a trenurilor deservind capitala care veneau din sudul sau din vestul Angliei au fost anulate luni dimineaţă, iar circa 130 de zboruri au fost anulate pe aeroportul Heathrow.

În Franţa, vântul care a suflat cu viteze de până la 147 de kilometri pe oră la capul Gris-Nez (nord) a perturbat transporturile maritime, rutiere şi feroviare.

În Germania, circulaţia trenurilor regionale în Schleswig-Holstein, la graniţa cu Danemarca, a fost întreruptă luni după-amiază, iar cea din Mecklemburg-Vorpommem, în apropiere de Polonia şi marea Baltică, a fost perturbată. Totodată, au fost semnalate perturbări la Hamburg, al doilea oraş german, dar şi asupra legăturilor feroviare între Hamburg şi Berlin sau Hanovra şi Berlin.

C.A.