3.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 10:34

Furnizori de energie amendaţi pentru nereguli, care au dus la majorarea preţurilor

spot_img

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat cu amenzi, care au ajuns și la sute de mii de lei, furnizori de energie electrică şi gaze naturale, pentru practici comerciale incorecte.

Contracte modificate la doar trei luni de la încheiere şi în interiorul perioadei de valabilitate de 12 luni, uneori fără să existe un acord al clientului nici măcar pe contractul iniţial, oferte înşelătoare sau incomplete sunt câteva dintre neregulile constatate de inspectorii ANPC, care au impus eliminarea acestora.

Controalele au avut loc, în perioada 30 august – 28 septembrie, la operatorii economici, furnizori de energie electrică şi gaze naturale cu activitate de furnizare la clienţii finali, privind modul de respectare a prevederilor legale la prestarea serviciilor de furnizare a energiei electrice şi furnizare a gazelor naturale. Acestea au vizat. printre altele, ofertele prezentate şi concordanţa între tarifele prezentate în oferte şi tarifele la încheierea contractelor, eventuale practici comerciale incorecte  la încheierea contractelor sau modificarea acestora în defavoarea consumatorilor, precum şi existenţa unor clauze abuzive în contracte.

În cazul Engie România SA, ca urmare a reclamaţiilor clienţilor, s-a stabilit că nu a fost respectat termenul de notificare prevăzut în contract, în ceea ce priveşte expirarea perioadei contractuale, respectiv încheierea unui nou contract la alt tarif, amenda aplicată fiind de 10.000 lei. Ulterior, Engie şi-a notificat utilizatorii.

Alte deficienţe constatate de inspectorii ANPC s-au referit la nerespectarea termenului de 12 luni pentru ofertele de preţ la gazele naturale şi notificarea cu un preţ mult mai mare într-un interval de 3 luni de la notificarea iniţială, considerându-se că a fost făcută o discriminare între consumatorii care semnaseră deja un contract şi cei care nu semnaseră şi cărora li s-a modificat preţul iniţial.

În acest caz, compania a primit trei amenzi în valoare totală de 150.000 lei, fiindu-i solicitată şi încetarea practicilor comerciale incorecte.

Alte firme, precum E-ON Energie România SA Târgu Mureş, CIS GAZ SA Sântana de Mureş,  SST GRUP Transilvania SRL Tg.Mureş, Pado Group Infrastructures SRL Târgu  Mureş nu informau consumatorii în contracte asupra tarifelor cuprinzând taxele percepute, inclusiv TVA.

                                                                                                                  Adina Silav