13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 5:43

Fundațiile lui George Soros, interzise în Rusia. Washingtonul reacționează

spot_img

Departamentul de Stat al SUA condamnă decizia procurorilor ruși de a interzice activitățile a două fundații aparținând magnatului american George Soros.

Parchetul General de la Moscova a anunțat că fundațiile sunt „grupuri indezirabile”, iar cetățenilor ruși și organizațiilor ruse nu au voie să participe într-un fel sau altul la proiectele acestora. Procurorii susțin că activitățile Open Society Institute și al Open Society Institute Assistance Foundation sunt o amenințare la adresa ordinii constituționale a Rusiei și a securității naționale. Ministerul Justiției urmează a trece aceste organizații pe lista celor indezirabile.

Departamentul de Stat al SUA informează că este îngrijorat de decizia Rusiei de a interzice cele două organizații de caritate prodemocrație ale miliardarului liberal George Soros și de a le eticheta drept o amenințare la adresa securității naționale.

„Desemnarea Fundației pentru o Societate Deschisă și a Fundației Institutul de Asistență pentru o Societate Deschisă ca așa-zise organizații indezirabile va restricționa doar viitoarea activitate a societății civile din Rusia în beneficiul poporului rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner. „Această acțiune este încă un alt exemplu de represiune în creștere a guvernului rus privind voci independente și un pas deliberat pentru a izola și mai mult poporul rus de lume”, a adăugat Toner.

Potrivit site-ul rus RT.com, procurorii au deschis o investigație cu privire la activitățile celor două organizații – ambele sponsorizate de miliardarul George Soros. Se întâmpla în iulie anul acesta, după ce senatorii ruși au aprobat o listă cu 12 grupuri care, în opinia lor, trebuiau verificate pentru presupuse activități anti-ruse. Alte grupuri de pe această listă sunt National Endowment for Democracy (suspectat pentru implicarea în revoluțiile colorate, din Serbia ți până în Georgia și Ucraina), International Republican Institute (condus de senatorul John McCain), National Democratic Institute (condus de Madeleine Albright), MacArthur Foundation și Freedom House.

„Contrar afirmațiilor procurorului rus, Fundația pentru o Societate Deschisă a ajutat, mai mult de un sfert de secol, la consolidarea statului de drept în Rusia și a protejat drepturile tuturor”, afirmă Mark Toner.

Procurorii au început investigarea fondului de caritate, în iulie, după ce senatorii din Rusia au semnalat o listă de 12 grupuri care a necesitat o privire mai atentă asupra activităților lor anti-ruse. Alte grupuri de pe listă includ National Endowment for Democracy, Institutul Internațional Republican, Fundația MacArthur și Freedom House.

În iulie, procurorii au descoperit că US National Endowment for Democracy a cheltuit milioane de dolari în încercarea de a pune sub semnul întrebării corectitudinea alegerilor din Rusia si pentru a ataca prestigiul armatei ruse.

Legea pentru organizațiile străine indezirabile a intrat în vigoare în această vară. În momentul în care Ministerul Justiției declară indezirabilă o organizație, activele sale din Rusia sunt înghețate, sediile sunt închise și este interzisă distribuirea oricăror materiale produse de acest grup.

În cazul în care interdicția impusă de procurorii de la Moscova nu este respectată, angajații organizațiilor respective și orice cetățean rus care colaborează cu acestea riscă amenzi mari și chiar închisoarea.

Emanuel Stan