14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:57

Fumatul interzis în spațiile publice

spot_img

Legea a trecut de Senat urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților

fumat interzis

Fumatul ar putea fi interzis din toate instituțiile publice, spitale și unități de învățământ. Senatul a adoptat proiectul de lege, urmând ca votul final să fie dat în Camera Deputaților.

Senatul a votat, ca primă cameră sesizată, legea prin care fumatul este interzis în toate instituțiile publice, spitale și unități de invățământ. Spațiile special amenajate pentru fumători vor fi astfel desființate. Proiectul de lege a fost adoptat cu 86 voturi „pentru”, 8 abțineri și 30 „împotrivă”. Camera decizională este Camera Deputaților.

„În România, fumatul este interzis în spaţiile publice închise, baruri, restaurante, discoteci (fiind exceptate doar dacă au suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi). În practică, însă, zonele unde se permite fumatul, inclusiv în clădirile administraţie publice şi a instituţiilor de învăţământ, nu sunt amenajate corespunzător, fiind închise şi fără evacuarea fumului sau condiţionarea aerului, ceea ce afectează grav sănătatea nefumătorilor deveniţi fără voia lor fumători pasivi. (…) În majoritatea parlamentelor din ţările UE nu este permis fumatul, inclusiv în clădirile Parlamentului European”, se arată în expunerea de motive.

Printre iniţiatori se află Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea și Ioan Chelaru. În mai multe ţări membre UE, printre care Marea Britanie, Irlanda, Letonia, Grecia, Spania, Ungaria şi Bulgaria, fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, restaurante şi discoteci, iar din mai 2004 nu se fumează nici în clădirile Parlamentului European.

Valeriu Motoc